thumbnail

Thursday, December 29, 2016

Mencari Momentom


Hello? Macam dah lama giler tak update blog tak jengah blog korang..kerkerker..mak super busy sebab insentif ni la pastu busy urusan sekolah anak sampai nak tengok blog pun takde masa! Err..blog job ade 2 tertunggak lagi ni! Macam mana nak buat idea pun nan hado. Haduiii..helpppp~

Kerja serius lagi nak kejar 31hb ni lagi giler-giler kerja silap-silap sabtu ni pun kene kerja wehhhh..mak is so stress sampai hari-hari migrain okeh! Punyer stress, punyer penat. Oh ye nak habis tahun 2016 kan? Meh la nak recall apa yang jadi kat tahun 2016..hmm..mana nak mula? Life alhamdulillah makin baik, makin bahagia (syukur alhamdulillah!) korang boleh baca post-post aku yang lepas dan paling manis sekali ialah permohonan doa yang aku kirim pada kawan yang pegi umrah tu didengari oleh ALLAH SWT. Alhamdulillah proses untuk setelkan hal-hal rumah dah dekat 60% selesai, tinggal tunggu call dari Jabatan Penilaian Tanah then boleh proceed loan pulak. Last tinggal tunggu rumah siap insya Allah dijangka tahun 2018 siap. Gulp! Macam sekejap je masa berjalan kan! Phiewww..

Amanah paling besar buat aku dan Eady

Anak-anak alhamdulillah sihat semua, tahun depan Syahmi dah darjah 4 Sufiya darjah 2 dan Syakirah masuk tadika 4 tahun. Sobss kejap je dah besar anak-anak nie! Hmm..kenapa kan kita mak-mak ni anak dah nak masuk darjah 4 pun tetap rasa macam dia orang ni baby-baby lagi? Ha..ha..ha..ke aku sorang je rasa macam ni?? Aku tak pernah rasa dia orang ni besar padahal melawan pun dah pandai ni. Tu yang seluar kuning tu aku pun pening macam mana nak pikir tahun depan nak bagun pagi nak kene mandi dulu! Haishhh..yang sorang ni ragam ni masya Allah kemain manja kededek keledek bagai lah. 

Apa pun setiap hari doa yang baik-baik sentiasa mengiringi hidup anak-anak ni, aku sentiasa doakan Syahmi Sufiya Syakirah menjadi anak yang soleh solehah yang mendengar kata.

So, yang tak manis pulak..takpelah tak perlu cerita kot, ade satu 2 je kes nyer tapi tak besar mana pun tak jejas pun life aku. Alhamdulillah, benda ni mematangkan aku lagi dan menjadikan aku lebih kenal erti siapa itu seorang manusia. ;)


So nak cakap apa lagi takde benda nak cerita sangat pun sebab kerja aku banyak sangat niii..huwaaa....Labuan mana Labuan? I Miss U Labuan! Demmm u i miss u so much!

Friday, December 23, 2016

Dah Jumaat?


Jumaat dah? Allah..seminggu niii punyer lah busy sampai balik rumah rasa nak terbalik dah! Balik masak jugak wakkkk sebab rakyat jelata cakap dah lama mama tak masak! Heh..padahal kat Labuan ade je aku masak. Kerkerker...

Ape nak citer ni? Oh nak share gambar atuk Eady, onyang budak-budak ni. Umur dah 92 (93 tahun depan).

4 generasi

Err..ape nak citer ni buntu nyerrrrr!! Ha..ha..ha..otak asyik pikir kerja kat office, pastu yuran anak-anak baju sekolah kasut sekolah haram 1 bende pun tak beli lagi oiii...biler nak beli nyer ntah! Setiap petang pun balik lambat biler nyer nak beli?? Ha..kiter citer pasal naik flight ! Naik MAS dapat makanan baru errr ke aku yang baru tahu?

Chicken Lasagna ! Sedapppp hoihh~

Menu macam ni la yang aku suka kalau naik flight. Ini bagi makan nasi. lauk pun so so je. Bagi yang ni sampai sayur pun licin ehh sayur Eady la makan. Masalah nyer anak-anak punyer pun kita orang sebat. Ha..ha..ha..anak-anak makan sikit sebab sibuk tengok movie. Serius aku & Eady suka menu macam ni simple dan sedap. Nak makan pun tak leceh sangat.

Ha budak ni laaaaa

Nih nak citer nie, budak ni la kan jadi macam kes dulu! Geram jeee aku..dari kat Labuan sibuk la nak naik kapal terbang, sekali masa kapten tengah tekan minyak nak naik tu time tu dia tersengguk terus tido!! Serius wehhhhh..tengahhhhhhh tekan minyak yang bunyi kuat tu la dia tido! Sabar je lah aku..

Dah tu tido sampai la mendarat! Ko ghase???? Pastu amukan adik nak naik kapal terbangggggggg...eeeeee...geram nyerrr! Tahun lepas pun sama tahun ni pun sama..dah kenapa suka tidur dalam kapal terbang ni?? Mama ko ni naik ape pun tak boleh tidur tau. Ha..ha..ha..mak kau takut kapten tertido takde orang teman. Ohheemmmgee..budak nie. Tapi okey jugak la dia tidur sepanjang perjalanan, aman bahagia aku dengan Eady makan-makan tengok movie bersembang.Kehkehkeh..Syahmi Sufiya dah duduk seat sebelah sanun so tak peduli dah mama abah dia orang. Sibuk je dengan movie.

Eh dah jumaat ye? Kenapa aku rase singkat sangat minggu nie. Kerja banyak hoihh dah la baru pindah masuk balik office sebab office ade buat renovation sikit so dah rugi 1 hari kerja. Nak kene kejar Insnetif50 tu lagi, lagi nak habis tempoh lagi banyak permohonan masuk, almaklum orang Malaysia kan suka buat kerja last minit! Ber bulan open offer tak nak apply dah hujung baru terhegeh-hegeh nak apply pastu semua nak segera. Aduhhh..

Okey lah, kalau sempat lunch time aku BW blog korang kalau tak macam ni la terkolap lunch time pun buat kerja!

Monday, December 19, 2016

KL - MELAKA - JOHOR - KL - LABUAN


Back to reality IZWA! Wake up..zzzzz~ Ha..ha..ha..kerja banyak wehhh...padan muka sapa suruh cuti lama! Take 5 kejap sambil tu aku nak buat entry sekali harung..sorry kalau entry ni buat pc korang berat sebab aku nak letak semua gambar! Ha..ha..ha..sebba aku malas nak pecah-pecah entry. Bukan ape pun cuma cerita berjalan dan balik kampung je punnnnn bukan best mana pun.

So kita mula kan dengan MELAKA lah sebab dari KLIA haritu aku terus ke Melaka rumah adik abah mertua yang bongsu.


Taming Sari

Tak lama pun kat Melaka, pusing Melaka kejap naik Taming Sari then pegi kat kapal besar tu pastu terus ke rumah adik abah yang bongsu makan tengahari. Perghhh makan asam pedas dengan sup tulang..perghhh terus lupa diet kau! Ha..ha..ha..

Dari Melaka terus ke Segamat, Johor. Ke rumah mak long Eady (kakak abah yang sulung) dari sana baru merayau ke macam-macam tempat, macam-macam rumah kami pegi. Almaklum sekali sekala abah turun semenanjung haruslah semua rumah kene pergi, antara nyer rumah aku bersanding masa kawin dengan Eady dulu!




Kami bermalam di Jementah rumah mak long Eady, tapi merayau ke Kg. Banjir Segamat, Pagoh, Air Hitam, Tangkak ntah mana lagi ntah lupa dah aku. Tu gambar atas tu rumah arwah mak ngah Eady (kakak abah no.2) yang mana rumah masa aku bersanding belah lelaki 10 tahun lepas. Kami di Johor 2H1M je pun then balik ke KL, mak abah tidur kat rumah abang Eady yang sulung kat Bukit Beruntung.

So 2 hari free tu aku packing baju pulak untuk balik ke Labuan ikut mak abah sekali. 05HB malam kami fly balik sana.

W.P.Labuan


Kat Labuan macam biasa la takde lah aktiviti lain melain kan melepak, makan, masak, tidur, takde buat ape pun weh..sekadar bercuti berehat jer dengan anak-anak. Selain dari tu apa lagi ke tempat kegemaran aku lah Pasar Basah (UTC Labuan). Best tau kat sana, nelayan naik dari laut terus masuk pasar letak atas meja ikan, lobster menggeletek lagi kau boleh beli!
Bunga Kantan murah giler!
Ikan-ikanan & juga lobster hidup baru naik dari laut
Ikan buntal tak beracun, orang kedai tu cakap boleh masak macam biase. Macam biase maksud dia masak ape yang kita masak sekarang ni la cuma aku terlupa nak tanya macam mana cara siang ikan buntal nie.

Pasar bersih aku panggil sebab langsung takde lecak dan tak berbau
Emak mertua saiya


Takde aktiviti sangat pun balik kali nie, memang totally berehat semata kat rumah. Cuma ada sehari 2 je lepak kat pantai sebab Syakirah mok giler mandi pantai sampai dia hitam legam!








Nampak? Cuma aktiviti budak ni je yang penuh! Ha..ha..ha..main panas main kat luar kejar ayam sepahkan rumput nenek. Tu ha yang seluar kuning tu kejar orang dengan pencakar kejar kucing sampai kucing pun takut dengan dia. Perangaiiiiii..kat Labuan memang tak tido siang budak tu. Sihat dia makan main makan main so hari ni pegi taska confirmlah melalak! Ha..ha..ha..

Aku tinggalkan korang dengan perangai dia. Korang tengok lah!

Total aku cuti 19 hari tau..memang cuti betul kali nie. Rehat sungguh. Boring pun ade, tapi rehat lah otak selepas kes-kes lepas. Rasa lega sangat cuti kali nie. Eh entah dah hilang pulak idea sebab dah 10 kali berenti menaip kat entry nie. Ha..ha..ha..take 5 yang berkali-kali sebab kerja banyak wehhhh..call masuk tak berhenti-henti. Ehh sambung nantilah kalau sempat kalau tak sempat pun korang layan je video adik mok tuh!

Sunday, December 18, 2016

MAHA 2016 Mencatat Sambutan Luar Biasa



MAHA 2016 MAEPS SERDANG | Diberitakan MAHA 2016 mencatat sejarah sambutan luar biasa dari pengunjung sejak direkodkan dari tahun 2014, dengan sasaran 3 juta pengunjung MAHA 2016 telah menerima 3.7 juta pengunjung sejak ia bermula pada 1 Dec - 11 Dec 2016! WOWOWO..hebat sangat orang kita bagi sokongan~


Bertemakan Our Food Our Future


MAHA 2016 MAEPS SERDANG | dengan bertemakan "OUR FOOD OUR FUTURE" sangat menarik ramai pengunjung untuk ke MAHA 2016 ! Ye lah, orang kita kan terkenal dengan sifat suka mencuba pelbagai jenis makanan lagi pun sapa yang tak suka makan ye dak? Ehh..tapi kan sebenar nyer bukan sebab makanan juga orang ramai datang ke MAHA 2016 ni! Ada pelbagai aktiviti dan pameran terdapat di MAHA 2016 yang buatkan orang datang berpusu-pusu ke MAHA 2016 sampai mencatatkan sejarah pengunjung teramai! Ada yang sanggup ambil cuti semata nak ke MAHA 2016! Hebat sangat ni~



Menariknya lagi, tak kira apa bangsa pelbagai kaum dari seluruh Malaysia datang beramai-ramai bagi memeriahkan MAHA 2016! Mungkin tema ini sangat dekat pada hati orang kita kan? Tak kisah berpanas, berhujan sambutan tak pernah kurang sepanjang 11 hari berlangsung MAHA 2016 ini dan kemuncaknya ialah di hari terakhir MAHA 2016!


MAHA 2016 MAEPS SERDANG | pelbagai aktiviti menarik terdapat di MAHA 2016 yang lepas, antaranya terdapat tarikan baru Kampung Mok Cun, Kampung Durian Upin Ipin, Festival Muzik, Laman Padi dan Laman Perikanan yang mana sangat menarik orang ramai selain dari pelbagai makan yang boleh dicuba sepanjang berada di MAHA 2016.

Kemudahan yang baik juga disediakan di MAHA 2016 ketika sepanjang 11 hari ia berlangsung. Shuttle bus disediakan dari tempat letak kereta juga surau yang sangat selesa buat para pengunjung! Yelah kalau nak tahu nak pusing 1 MAHA 2016  ni memang makan sehari suntuk dari pagi sampai malam tau! 

Malam pun tak kurang orang!


MAHA 2016 MAEPS SERDANG | Tahniah buat para penganjur & peserta yang terlibat disepanjang MAHA 2016 ini kerana boleh dianggap MAHA 2016 sangat berjaya kerana melepasi sasaran pengunjung dan mencatat kutipan jualan sebanyak RM380 juta! WOW~

Syabas para penganjur, syabas para peserta. Mohon 2 tahun akan datang MAHA datang dengan tema yang lebih hebat & mencatat pengunjung lebih ramai. TAHNIAH penganjur dan peserta MAHA 2016!




3 Minit Sahaja Dengan Hanie Foundation


Wowww ape yang 3 minit sangat nie! Ha..ha..ha..gempak sangat tajuk nyer pun. Ni ha nak cerita, aku kalau keluar ade event atau pegi keje confirm akan apply nipis-nipis foundation kat muka. Bukan lah nak putih sangat tapi nak tutup sikit je jejak wrinkles kat muka ni, lagipun aku tak berapa yakin lagi nak bermuka polos tanpa make-up bila keluar bekerja. Atleast pakai nipis-nipis pun dah cukup pada aku.

Bercakap pasal foundation ni, bukan sebarang foundation aku boleh pakai..silap pakai belum tengahari memang berminyaklah muka. Tu yang tak suka! Berkilat je muka..pffttt..tapi sekarang aku dah jumpa yang terbest! Kene pulak waktu pegi bercuti sakan ni, sepanjang masa mana dan nak touch up muka, tak sempat pun nak tengok muka ape dah jadi sepanjang hari! Hanie Foundation dah menyelamatkan muka aku dari sinaran UV sepanjang aku kat luar (bercuti) dan juga menyelamatkan gambar aku! Ha..ha..ha..elok cantik je muka tak berminyak mase amik-amik gambar kenangan ;)

Hanie Foundation

HANIE FOUNDATION | diperkenalkan sejak Julai 2016 dipasaran ternyata mesra kulit! Aku suka sebab walaupun ianya jenis liquid tapi bila seharian pakai memang tak berminyak! Tekstur Hanie Foundation sangat pekat tapi sangat lembut, jenis yang senang serap pada kulit cuma botol pam dia tu korang kene picit perlahan-lahan tau..kalau terkuat memang terkeluar banyak liquid nyer! Aaaa..rugi nanti sebab takkan nak apply kat muka tebal-tebal ye dak? Ohye, bau dia wangi tau~

Pekat & bertekstur lembut

HANIE FOUNDATION | buat masa ni Hanie Foundation ada 1 warna sahaja dan yang terbaiknya HANIE FOUNDATION ini ialah kerana :

1. Dengan 1 pump dan hanya 3 minit sahaja ia dapat diratakan ke keseluruhan muka ! Bab jimat benda, jimat masa memang serahkan je pada mak-mak macam aku nie. Paling suka bab jimat..he..he..he..almaklum jadi mama ni semua nak kene pantas dan tangkas! Tak sempat nak make-up lama-lama.

2. Selain dari itu ia juga sangat mesra wuduk. Senang dibersihkan untuk kita bersolat if ABC (Allah Bagi Cuti) ia mampu bertahan selama 24 jam dimuka. Wahhhhh...kan dah kata jimat sangat kalau pakai Hanie Foundation ni takdelah kejap-kejap kene check muka kat cermin takut-takut make-up dah cair.

3. Mengandungi SPF 35 yang mampu menghalang kulit dari terkena sinaran UV. 

4. Hanie Foundation juga mampu menutup cela di muka dan merawat kulit dalam masa yang sama! Wahhhh lagi~ so dah tak perlu concealer atau compact powder bagai just apply Hanie Foundation kat muka selesai semua benda, tak payah tambah benda lain dah.

5. Didatangkan dalam botol plastik dan ringan so kalau campak dalam handbeg memang tak terasa bawak Hanie Foundation ni. Jatuh pun tak risau pecah, tapi korang jangan la bagi jatuh pulakkk.. ;)

HANIE FOUNDATION | mengandungi bahan yang berkualiti yang sangat membantu dalam membaiki kulit semasa ia dipakai. Antara kandungan yang ada dalam HANIE FOUNDATION ini ialah :

1. Vitamen E
2. Jojoba Oil
3. Serbuk Mutiara
4. Kologen
5. Madu

Hanie Foundation mampu menutup cela di muka

HANIE FOUNDATION | Produk keluaran bumiputera (sila sokong produk bumiputera ye!) juga diluluskan oleh KKM (Not161002133K). Dengan harga RM80.00 korang boleh dapatkan Hanie Foundation secara online atau COD dari stokis/agen yang berdekatan. Boleh semak di :

Call : 010-2267 854 / 014-6687 854

Hanie Business Solutions
No.1-31 Jln Anggerik Perdana 1,
Taman Anggerik Perdana,
43500 Semenyih, Selangor.

Friday, December 16, 2016

R.I.N.D.U Tak?


RINDU tak dengan kami bertiga?

Waktu ni kami bertiga masih putih sebab gambar ni kat Johor, tapi sekarang kami dah hitam sebab main panas kat Labuan. He..he..he..rentung mama kata! Nanti kita share story morry cuti sekolah ye. Buat masa ni tataplah muka kami bertiga sehingga mama update minggu depan (kot-kot kalau mama tak busy la bila dah start keje) ;)

Tuesday, December 13, 2016

#MyTravelokaEscapade : Melbourne Australia Destinasi Pilihan Hati & Jiwa

You Need A Holiday Lah! #MyTravelokaEscapade


You Need A Holiday Lah!

Bercakap pasal bercuti ni mesti ramai yang teruja giler kan? Dah tentu termasuk aku! Bab tempat bercuti impian aku tak lain tak bukan ade 4 tempat ni je yang sentiasa duduk dalam bucket list walaupun angan-angan sebenar nak pegi kesemua negara..chewahhh! Kemain padahal paling penakut naik flight..he..he..he..yang penakut ni la naik flight tiap-tiap tahun tau! ;)

Setiap kali bersembang dengan Eady bab-bab bercuti ni mesti 4 tempat ni tak lepas dari bibir aku! "B nak pegi Switzerland, New Zealand, Australia last tempat wajib dah tentulah Mekah." Then setiap kali tu jugak la Eady akan cakap "ape ade tempat-tempat macam tu bukan nyer ade benda pun! Orang lain sibuk nak pegi London, Paris B je nak pegi tempat yang nak shopping pun takde tempat." Hah haaaaa..tu lah dia aku ni bukan kaki shopping so tak teruja pun takat nak pegi-pegi tempat ramai orang ni. 

Bagi aku definasi bercuti ialah pegi tempat yang aman damai, pemandangan indah, jalan-jalan susur pantai susur jalan sambil-sambil tengok langit tengok alam semulajadi. Pelikkan aku nie? Kalau aku dengar orang nak pegi Swiss ke Australia ke kemain bulat-bulat biji mata aku sebab teruja sambil membayangkan betapa best nyer lepak santai kat rumput sana sambil layan view paling indah.

Aku nak bercuti sambil anak-anak dapat menikmati dan belajar tentang alam semulajadi bukan nyer tempat bershopping, lagipun kat KL ni ape yang takde semua ade dan zaman sekarang nak shopping semua dihujung jari so rugi kalau bercuti pegi shopping. He..he..he..aku nak amik gambar family banyak-banyak dengan view yang super duper awesome. Hah..boleh macam tu definasi bercuti aku?

Paling dekat yang aku nak pegi AUSTRALIA la sebab yang lain tu bukan main jauh. Macam yang korang tahu Australia ni bukan main besar so sebelum bercuti kene buat kajian tempat mana sebaik-baiknya pergi sebab dah alang-alang pegi kann! Wahhh..bercakap macam dah pernah pegi kau..he..he..he..takpe ilmu untuk diri sendiri kannn ;)

Australia terdiri daripada 6 buah negeri dan 10 buah wilayah yang terletak di bawah sistem pemerintahan federalisme.

Dan, dalam banyak-banyak negeri dan wilayah disana aku paling tertarik dengan MELBOURNE, AUSTRALIA! Nak tahu kenapa? 1st sebab Melbourne telah dua kali diletakkan di tempat pertama dalam satu kajian oleh The Economist tentang Bandar Raya Paling Sesuai Didiami di Dunia atas dasar sifat-sifat kebudayaan, iklim, kos sara hidup, dan keadaan sosial; sekali pada 2002, dan sekali lagi dalam tahun 2004. WOWOWOWO..hebat sangat ni sampai aku sendiri sentiasa baca pasal Melbourne dan setiap kali ade blog-blog yang update pegi Melbourne laju-laju aku hadap dan khatamkan setiap entry. Begitu gigih okey~

Sedikit info dari Wikipedia, Melbourne ialah ibu negeri dan bandar raya terbesar di wilayah Victoria, dan bandar raya kedua terbesar Australia (selepas Sydney), dengan penduduk seramai 3,600,650 di kawasan metropolitan Melbourne (Jun 2004) dan 61,670 di City of Melbourne (yang merangkumi kawasan pusat bandar raya sahaja). Motto bandar raya ini ialah "Vires acquirit eundo" yang bermaksud "kami semakin kuat sewaktu mara kehadapan". Melbourne pernah menjadi ibukota Australia antara 1901 dan 1927.

2nd, korang nak tahu lagi tak apa yang best giler kat MELBOURNE, AUSTRALIA tu? Meh aku listkan bagi korang teruja sama macam aku selain dari keunikan cuaca di Melbourne yang kerap berubah sehingga dipanggil negara empat musim dalam 1 hari! Hah tu baru intro :) Okey sekarang kita semak checklist tempat-tempat menarik kat Melbourne, Australia.

1. Flinder Street Station - station keretapi yang dah berusia 114 tahun (sejak 1909) menjadi tempat pertemuan pasangan kekasih pada zaman dahulu.

2. Hosier Lane a.k.a Street Art  di Melbourne yang menjadi antara lokasi femes untuk bergambar. Nampak unikkan?

3. The Nobbies Phillip Island - terletak di bahagian Tenggara Victoria ataupun kira-kira 142km.

Antara lokasi WAJIB PERGI kalau jejakkan kaki di MELBOURNE! Disini dikatakan kampung halaman THOR, ala thor movie tu la (konon nyerrrr..hehehe..) dan yang paling penting inilah lokasi penguin pulang petang. Wahhhh gitu? Walaupun disini tak dibenarkan tangkap gambar dengan flash, korang tak teringin ke tengok penguin terkedek-kedek secara live, dengan mata kepala sendiri? Lagipun kat sini ade restoran halal untuk dicuba. Winkwink ;)

Philip Island Wildlife Park

Maru Koala & Animal Park

4. Phillip Island Wildlife Park & Maru Koala & Animal Park - Lepaskan peluang berselfie dengan kanggaroo & koala Australia? Mungkin tidakkkk! Tempat wajib bawak anak-anak, mesti dia orang seronok dan balik bercerita dekat kawan-kawan sekolah. Best ape? Selama ni tengok kat komputer atau tv je ini berjumpa berpeluk dan bergambar? Selain dari 2 tempat ni kalau sempat sila singgah Kennet River tau! Kat sana penuh dengan hidupan (haiwan liar) yang boleh dikatakan jinak! Boleh bagi haiwan liar Australia makan dengan tangan sendiri.

Wye River

Great Ocean Road

5. Wye River & Great Ocean Road ! - route INI PALING WAJIB ! Dikatakan The Best Route Ever dari semua pembacaan aku. Serius aku suka view macam ni walaupun perjalanan dia makan sehari semalam punyer perjalanan! Kat sini lah batu cantik yang wajib korang bergambar kalau dah sampai MELBOURNE tau. Kalau tak bergambar dengan batu tu dikira tak jejak MELBOURNE kau..ha..ha..ha..ohhhh my impian! Doa kan aku dapat bergambar secara live kat sini tauuuuu...aamin aamiin aamiin~ Fuhh..

Aaaaa...VIEW IDAMAN

Bila lalu GREAT OCEAN ROAD, jangan lupa drive sampai ke Apollo Bay dan juga Twelve Apostles atau ke Port Campbell. Arca-arca batu semulajadi (yang jadi impian aku untuk singgah dan bergambar seterusnya jadikan gambar sekeluarga tu diletak kat hall rumah baru kami nanti, gitu impian aku!) Di sini juga gak ade restoran halal yang bernama Iluka. Ehemm..bab makan dilupa jangan. :)

Puffing Billy Steam Train

6. Puffing Billy Steam Train - family attraction yang mana takkan sekali aku lepaskan peluang untuk aku sendiri & anak-anak merasai pengalaman berharga menaiki keretapi steam yang dari zaman 1900! Klasik sangat boleh jengukkan kepala ke luar tengok view sambil layan asap kepul-kepul keluar dari keretapi tuh..aaa best nyer~ Anak-anak mesti suka nie :)

Bathing Box Brighton Beach

7. Bathing Box Brighton Beach - masuk dalam bucket list jugak ni! Weyyy takkan kau ke MELBOURNE boleh lepaskan tempat ini? Tidakkk...! Jangan kau lupa jejakkan kaki kat sini kalau tak dikira tak jejak kaki kat MELBOURNE jugakk..ha..ha..ha..walaupun ia sebenarnya rumah orang tetapi adalah dibenarkan untuk bergambar sampai lebam sebab Bathing Box ni dah jadi salah satu attraction di Melbourne juga. So masukkan juga dalam bucket list okey.

Sekarang last sebelum balik Malaysia (wahhh gitu sekali kau Izwa!) sila lah ke Queen Victoria Market.

Queen Victoria Market

8. Queen Victoria Market - since 1878 market paling femes di Victoria antara lubuk cenderamata, dan tempat ini di bahagikan kepada beberapa bahagian. Ada Fruit & Vegetable, Meat, Seafood, Gourmet & Deli Food. Juga bahagian paling digemari ramai iaitu bahagian menjual pakaian, kasut dan barang perhiasan diri.

Phieww..kalau ikutkan banyak lagi list yang perlu disenaraikan apabila ke Melbourne, Australia. Lebih kurang dekat 20 tempat lagi tapi senarai kat atas tu adalah tempat WAJIB pegi, WAJIB singgah dan WAJIB dimasukkan dalam list kalau berimpian ke MELBOURNE. Mungkin perlu lebih dari 8-9 hari kot nak habiskan route Melbourne, cuma amik yang wajib pergi dulu je, okey? ;) Ehhhh.. dah kenapa beria-ia sangat aku cerita pasal DESTINASI IMPIAN aku ni? Okey meh sini nak bagitau..

Aku sedang berdoa supaya TRAVELOKA dapat merealisaikan impian aku yang tak dapat sambut anniversary ke-10 yang lepas, kira kalau TRAVELOKA dapat hadiahkan aku percutian impian ini di tahun ke-11 perkahwinan kami lagi best & mengancam kot! *wink* 

Apa Itu TRAVELOKA?

TRAVELOKA ialah sebuah web yang menyediakan kemudahan untuk menempah tiket flight beserta dengan hotel dalam satu masa. Dengan adanya TRAVELOKA ini semua tempahan boleh dibuat dengan cepat & pantas malah mudah kerana ia tidak mengambil masa yang lama untuk menguruskannya. Paling penting ia menjimatkan masa dan sangat boleh dipercayai. Malah harganya lebih murah berbanding yang lain, juga TRAVELOKA sering kali mengadakan promo atau offer yang perlu disemak dari masa ke semasa.








TRAVELOKA sentiasa menawarkan promosi harga tiket & hotel yang boleh dinikmati oleh semua. Yang penting harga ditawarkan jauh lebih murah itu membolehkan kita merancang percutian keluarga yang kebiasaannya menggunakan perbelanjaan yang banyak! Dengan TRAVELOKA kita sekeluarga boleh berjimat duit penerbangan juga duit penginapan maka lebihan duit berkenaan boleh dijadikan duit berbelanja makan atau membeli sedikit cenderamata ketika bercuti. Pendek kata TRAVELOKA sangat membantu dalam perancangan bercuti.

Selain dari itu, untuk lebih mudah merancang percutian, TRAVELOKA juga ada menyediakan App yang boleh di download dari Google Play Store & juga di APP Store yang menjadikan tempahan lebih pantas dihujung jari sahaja & pada bila-bila masa! ;) mudah nyer nak bercuti dengan TRAVELOKA~

Boleh layari web rasmi TRAVELOKA ini di : www.traveloka.com.my atau dengan menggunakan hashtag #MyTravelokaEscape bagi memudahkan misi pencarian. SIMPLESo, apa lagi? Sila download, sila terjah web TRAVELOKA dan sila doakan aku menang tauu. He..he..he.. ;)

Korang pun boleh join contest, ni mana tahu rezeki korang (atau aku) menang percutian free yang ditaja oleh TRAVELOKA.

*btw, gambar/info semua ihsan google, aku share untuk info dan simpanan aku sendiri je ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2014 Reserved to Nurul Izwa
Design with ♥ by Cik Kumbang