thumbnail

Friday, August 11, 2017

Lamanya !


Ya allah lama nyer tak sembang! Lama betul tak update blog. Entry sebelum ni pun duk dalam draft lama dah approve baru publish. Rindu nak berceloteh. Eh korang rindu aku tak? Tak? Tak takpe lahhhhh biar aku sembang sorang-sorang. Hihihi..~

Lama aku senyap sebab macam-macam hal perlu aku fikirkan. Dengan aku sibuk appointment hospital, dengan Syakirah kene chicken pox, dengan hal-hal family..so aku amik keputusan nak diam dulu lah walaupun kat IG & FB kemain aku rancak. Buat masa ni review/event pun banyak aku dah tak accept, melainkan betul-betul berbaloi ye aku terima. Sorry terpaksa memilih dalam keadaan macam ni dah tak boleh accept semua macam sebelum-sebelum ni. Kalau ade offer aku yang aku tak dapat nak terima aku just bagi nama kawan-kawan yang lain kat PR je. Nak slowdown dulu, setelkan banyak benda bertenang baru start balik.

Bercakap pasal sakit & hospital, aku dah tau dah sakit apa tapi biarkanlah dulu pasal tu. Ada beberapa orang je aku cerita, kat ibu abah pun aku tak cerita sebab ntah aku rasa ini bukan waktunya untuk dia orang risaukan pasal aku. Banyak benda lagi dia orang nak fikir, biarlah dia orang relax santai habiskan masa-masa tua dia orang. Hal aku, sakit aku biar aku je fikir dan tanggung.

Haritu 03.08.2017

Percaya tak, aku pegi hospital pun sorang je. Eady hantar amik laaaaaa tapi aku tak nak dia tunggu. Kesian kat dia satu hal, satu lagi bagi aku ini hal aku biar aku je sorang hadap. Aku tak suka orang kesian-kesian ni..ntah macam pelik pun ade! Ha..ha..ha...ke aku yang pelik?? Duduk menunggu 3-4 jam kat hospital tu lah "me time" aku, so takkan aku nak lepaskan peluang untuk keseorangan untuk 3-4 jam? Rugi laaa..

Yang penting doktor pesan "kene banyak rehat & jangan stress..jangan tengok cerita hantu". Ha..ha..ha..betul weh pesanan tu jangan tengok cerita hantu tuhhh! But hellooooo..bila nak rehat cuba bagitau? Bila nyer tak stress bagitau? Kerja okey sangat takde lah penat giler takdelah stress langsung tak stress pun! Kerja aku santai setakat datang kerja buat kerja dan balik! Yang banyak stress aku ni banyak nak kene uruskan orang dalam hidup aku. Macam-macam hal aku lahhhh yang nak kene buat, aku lah yang nak kene cari, aku lah macam-macam lah, aku jugak lah kene fikir macam-macam benda. Haishhh~ Hal rumah, hal anak, hal keluarga .. tu belum kira lagi umah bersepah. Ha..ha..ha..sendiri tak kemas sendiri yang stress! Macam mana tuh?? Cuba bagitau aku bila masa otak aku nak rehat? Bila masa aku nak buang stress? Appointment hospital pun ade banyak lagi nie. Eady? Alah korang ni takkan tak tahu orang lelaki macam mana? Sempoii nanti-nantilah jawapan nyer.

Tapi takpe, kita chill-chill aje ;) selagi bernyawa kita berkhidmat je pada semua okeh! So next, aku terfikir kalau aku susah kalau aku sakit kalau aku "sakit kat dalam" ada lagi orang yang lebih "sakit" dalam kehidupan dia.

Kawan aku, dah kerja jauh tup-tup dapat tahu berpisah dengan suami. Aku like ..hmm.. why..sedih pulak hati aku sebab ye lah orang yang kita pernah kenal orang yang pernah kita kerja bersama rupa nyer bersedih dalam diam. Just why..sedih rasa nak peluk je dia kuat-kuat walaupun aku ni jenis tak suka memeluk orang tak suka dipeluk kecuali Eady je. Ehhh..hehehe..ehh serius korang jangan ar peluk-peluk aku nanti aku jadi kejung & pelik. Aku macam tak suka .. ntah kenapa ntah!

Back to track, aku berwhatsapp dengan dia .. aku cuma mampu bagi semangat & sokongan je lah sebab bagi aku lain orang lain bahagia nyer. Bagi dia, dia rasa hidup aku best sangat bahagia sangat tapi aku cakap kat dia tak semestinya apa yang kau tengok tu betul, percayalah cakap aku. Hidup aku pun ada naik turunnya ade juga pahit manis dan aku pesan kat dia tak semestinya keseorangan tu tak bahagia. Ada orang bahagia dengan pasangan, ada orang bahagia bila seorang, ada orang bahagia tanpa anak, ada orang bahagia makan nasi, ada orang bahagia dapat makan kebab .. tu contoh lah. 

Bahagia ni subjektif kita sendiri tak boleh tentukan bahagia seseorang itu kat mana melainkan orang tu sendiri. Bahagia ni kita yang pilih dan tentukan sendiri.

Apa yang boleh aku buat, aku cuma doakan apa yang terbaik untuk dia. Aku sentiasa ada untuk dia untuk bila-bila masa dia perlukan. Ye aku ni jenis takde kawan baik tapi hidup ni perlu berbuat baik pada semua orang.

Gambar masa raya

Tu pun gambar masa raya. Nak tunjuk lah aku sihat dalam tak sihat tapi pendek kata sihat je as long aku follow je apa doktor cakap & follow je appointment hospital ;) Aku okey je, balik masak macam biasa hari-hari cuma amik anak-anak balik sekolah je dah tak. Just jumpa kat taska je sebab nak kurangkan penat berkejaran. Lain dari tu life ok ok. Ni nanti family mertua nak datang nak kene cuti balik kampung. Harap aku tak berpenat sangatlah time tu.

29-31hb Ogos ni nak bawa anak-anak pegi bercuti di Swiss Garden Kuantan. Aku dah janji lepas setel hal rumah aku nak bawa dia orang bercuti. Ya allah cakap pasal bercuti punyalah lama tak bercuti wehhhhh...geram je aku tengok korang bercuti sana sini! Geram okeh~ Sabar je menunggu masa. Yelah nak bayar lawyer rumah ber-ribu berhabis, selesai baru boleh fikir bab bercuti. So sekarang dah tak sabar nak bercuti! Dekat 8 bulan tauuuuuu tak berehat bercuti. Kesian kat anak-anak sebab cuti sekolah ke cuti raya ke duduk rumah je. :(

Sekarang dah boleh kurang fikir sikit kot, hal rumah setel dah (setel part bayar lawyer). Kalau dulu ikutkan banyak benda remeh aku nak kene fikir dan aku sendiri kot yang suka stresskan diri aku sendiri. Baju sekolah anak macam belacan pun aku boleh stress! Bak kata kakak aku la "kau tu kalau orang tak ikut cakap kau kau marah, nak orang ikut rentak kau je.." ye la tu kot. Hu..hu..hu..

Biasa lah anak no.2 kan agak tegas garang dan suka ikut kepala otak dia je so kalau tak kene dengan rentak dan hati mula la nak bengang & stress tapi dengan orang dalam hidup aku je! Bab kerja bab orang lain elok pulak aku boleh ikut rentak orang..kenapa eh?? Ehhh..anak no.2 special tauuuuuuuuuuu korang jangan main-main tau!  Berani la buat hal dengan anak no.2? HA..HA..HA..HA..HA...

Tapi, sekarang aku dah less stress tauuuu! Betul! Aku pekakkan telinga je bila anak bergaduh ke terjerit-jerit ke aku buat dek jek lantak korang la haiii penat kang diam lah! Tu belum kira rumah bersepah ehhh lantak kau situ kalau aku rajin kang aku buat sampai licin. Ha gitu kauuuu aku punyer stress less. Hidup kene gembira barulah sentiasa muda, tak gitu? :)

Street Churros | National Churros Eating Championship 2017

National Churros Eating Championship

National Churros Eating Championship

JOM CHURROS! Street Churros, rangkaian ‘global no. 1 take out café’, kini menganjurkan pertandingan National Churros Eating Championship 2017 di beberapa cawangan outlet. Aku berpeluang join meramaikan suasana di cawangan IOI City Mall bagi mencari pemenang di cawangan IOI City Mall.

3 team

JOM CHURROS! 3 team berentap dalam 15 minit untuk cubaan menghabiskan 30 batang Churros! Kesemua kumpulan yang bertanding dihidangkan 30 Churros dengan 3 perisa berbeza iaitu 10 perisa Cinnamon, 10 perisa Coklat dan 10 perisa Cheese. Peserta diberikan masa selama 15 minit untuk makan dan kumpulan yang paling banyak menghabiskan Churros akan dipilih sebagai pemenang pertama sekaligus melayakkan diri untuk menyertai pertandingan di Grand Finals. 

Oh yeee kalau berjaya habiskan 30 batang Churros tu sebelum 15 minit, pihak Churros akan tambah sampai tempoh 15 minit itu tamat ! Tengok berapa pulak korang berjaya habiskan dalam tempoh 15 minit tuuuuu ;) GILER FUN!

Team A - Food Lover

Team B - Ayam Mee!

Team C - Chu Chu Tree

15 minit habiskan 30 batang Churros!

Pemenang bagi cawangan IOI City Mall ialah Team Ayam Mee 

Selepas loceng penamat, kiraan rasmi telah dilakukan dan inilah senarai pemenangnya :

Tempat ke-3 : Food Lover
Tempat ke-2 : Chu Chu Tree
Tempat PERTAMA : Ayam Mee dengan kiraan berjaya menghabiskan 18 batang Churros dalam masa 15 minit sekaligus melayakkan Team Ayam Mee ke Grand Finals di Berjaya Times Square nanti ! Tahniah Ayam Mee ;)

Hadiah yang ditawarkan :

Tempat pertama - RM200 Street Churros Cash Voucher + RM100 Softree Cash Voucher
Tempat kedua - RM100 Street Churros Cash Voucher + RM50 Softree Cash Voucher
Tempat ketiga - RM50 Street Churros Cash Voucher + RM30 Softree Cash Voucher

So korang apa lagi?? Sempat lagi nak join ni sebab beberapa lagi lokasi cawangan yang bakal mengadakan pertandingan ini dan jika korang nak join National Churros Eating Championship 2017 ni, boleh memohon dengan menampilkan nombor resit dan tarikh pembelian Street Churros di sini > National Churros Eating Championship Application Form.

Disertakan juga lokasi Preliminary Rounds National Churros Eating Championship 2017:

1) Street Churros @ Berjaya Times Square 
- Jam 3 petang, 15 Julai 2017 
(Sila hantar permohonan sebelum 9 Julai 2017)

2) Street Churros @ 1 Utama 
- Jam 3 petang, 22 Julai 2017 
(Sila hantar permohonan sebelum 16 Julai 2017)

3) Street Churros @ Empire Shopping Gallery, Subang 
- Jam 3 petang, 29 Julai 2017 
(Sila hantar permohonan sebelum 23 Julai 2017)

4) Street Churros @ IOI City Mall, Putrajaya 
- Jam 3 petang, 5 Ogos 2017 
(Sila hantar permohonan sebelum 30 Julai 2017)

5) Street Churros @ MyTOWN Shopping Centre, Cheras 
- Jam 3 petang, 12 Ogos 2017 
(Sila hantar permohonan sebelum 6 Ogos 2017)

6) Street Churros @ Sky Avenue, Genting Highlands 
- Jam 3 petang, 19 Ogos 2017 
(Sila hantar permohonan sebelum 13 Ogos 2017)

GRAND FINALS :

LOKASI: STREET CHURROS @ BERJAYA TIMES SQUARE
TARIKH : 16 SEPTEMBER 2017
MASA : 3 PETANG

Sila hubungi Cik Izzati: 017-4905098 atau Ms Choco: 018-6699290 untuk sebarang pertanyaan.

National Churros Eating Championship 2017 yang dianjurkan oleh Street Churros ini turut ditaja oleh Cornery – the popcon gallery dan Softree. Jom layari website dan follow media sosial Street Churros di bawah;


Facebook: @StreetChurrosMY

Instagram: @StreetChurrosMY

Jom Churros!

Tuesday, August 01, 2017

Tak Jejak Di Tanah!


HALUUUUUUUUUUUUUU...lama nyer tak update blog! Malas pun ye berehat pun ye juga. Syakirah kene chicken pox ni ade juga hikmah nyer! Aku dapat berehat sepenuhnya juga kat rumah sampai langsung tak jejak tanah weh! Hilang juga la sakit-sakit aku ni ha. Hahahaha..dari sabtu aku duduk rumah sampai sabtu balik langsung tak keluar langsung tak turun rumah! Gigih kauuuuuu...macam orang dalam pantang padahal yang chicken pox nyer Syakirah.

Orang sarapan sebelum pegi sekolah dia pun sibuk sarapan sekali!

aktiviti Syakirah kat rumah

budak bayang-bayang aku ni!

Duduk 9 hari kat rumah dengan dia ni penat okeh. Kau nak pegi mandi pun payah kau nak pegi masak pun payah, mengikut jek. Baru je amik tuala dah tanya "mama nak mandi ke?" mama lama lagi ke? mama buat ape tu? mama cepat la mandi pastu ketuk-ketuk pintu! Arghh..dimanakah ketenangan ku nak mandi ni..ha..ha..ha..nasib baik lah waktu solat dia okey diam ikut je apa aku buat. Aku kene baca kuat sikit supaya dia boleh dengar apa aku baca.

Sekarang dia dah okey sikit tinggal kuping-kuping je, doktor bagi kuarantin 14 hari so minggu ni Eady yang cuti. Aku dah minggu lepas. Kene pulak minggu ni aku ade kursus, ade appointment hospital so busy sikitlah. Seminggu tu aku rehat, masak, tengok tv je dengan Syakirah. Layan je lah mulut becok dia tu. Hilang sikit la penat & sakit dada aku ni. Harap-harap khamis ni scan jantung cantik lah graf nyer. Tak boleh nak cerita banyak ni, keje banyak.

Wednesday, July 26, 2017

Cuti Kuarantin


Chicken Pox

Cuti kuarantin 5 hari la kita nampak gaya. Nasib baik kene jumaat malam, jadi sabtu ahad start mereput kat rumah je la sampai lah ke harini hari rabu aku dah sesak kepala sebab tak keluar rumah. Ha..ha..ha..

Masak pun malas apatah lagi makan .. nak harap masak untuk Syakirah je pastu masak petang untuk Kapten & lagi 2 askar balik. Punya boring langsung tak boleh jadi surirumah. Huahuahua..tepu otak.

Setakat ni Syakirah tak meragam pun, demam pun lite-lite je cuma susah aku nak bergerak sebab dia jenis tak boleh aku jauh walau sejengkal. Perghh .. nak mandi punya la payah, asyik ketuk pintu je. +__+



Thursday, July 20, 2017

Selamat Hari Lahir Yang Ke-4!


Syakirah Irneena Suhaidi

Ya dah 4 taHun dah dia! Akal pun bukan main lagi lah. Mulut pun boleh tahan becok nyer, cakap tak pernah pelat langsung. Ragam amukan pun macam biasalah, dengan aku kurang sikit amukan tapi kalau dengan abah dia pantang tak dapat ape dia nak mula la amukan sebab dia tahu abah dia kalah dengan dia. Y__Y

Kejap je masa berlalu dah 4 tahun, dah pandai minta kek Boboiboy. Tak dapat buat potong kek hari ni sebab taska dia ade jamuan raya, tak nak la ganggu majlis orang, kita postpone hari isnin. Kenapa tak esok? Esok abang dia takde, abang dia tidur umah cikgu sebab sabtu ade majlis besar kat YPC.

Kemanjaan semua ni, lagi-lagi dengan maktok dialah. Satu-satunya cucu yang maktok jaga masa sebelum dapat taska. Nak apa-apa minta maktok .. huhuuu..sebab dia tahu kalau minta mama manjang tak dapat. Ha..ha..ha..

Moga membesar sihat, ceria dan jadi anak solehah tu je doa aku dengan Eady untuk semua anak-anak. Tak minta lain cuma biar semua elok-elok belaka untuk anak-anak.

Monday, July 17, 2017

Aktiviti Hujung Minggu


Macam biasa bulan raya kita pergi beraya sakan lah .. sabtu lepas ambil Syahmi kat sekolah (macam biasa la latihan band dia) terus ambil ibu aku bawa ke Shah Alam open house pakcik aku a.k.a adik ibu lah. Jem ya rabbi jenuh la nak sampai ke Shah Alam dari Cheras tu..letih~

Patut masa yang sama aku ada jemputan di 3 rumah lain tapi dah semestinya kewajipan jatuh pada ibu aku la kan..sorry yang menjemput tak kesampaian di rumah korang, almaklum adik ibu datang dari jauh pun ade so confirm lah berlama.

Gadis dan pakwe dia .. kekeke..budak ni la !

Dari Shah Alam ke open house di Cheras pulak, sebelum balik singgah rumah sepupu aku yang buat makan-makan raya juga .. heh seharian kot makan .. balik pun dah malam ade jamuan raya penduduk flat aku pulak .. serius arrr .. memang makan je la, pastu bising gemuk .. ha..ha..ha..

Baju putih PU Razi, baju melayu hitam tu Sir Syahmi la, cikgu sekolah dia la tu.

Jam dengan PU Azmi Hilmi pun layan~

Ahad pagi-pagi hantar Syahmi ke sekolah, sebab Ahad dia ada persembahan di rumah cikgu dia, main band kat open house ko ! Kerlas .. rumah PU Razi lagi.

Dia orang main rehat main rehat buat suka-suka je nak bagi pendedahan supaya lebih yakin dan berani. Petang baru aku ke rumah cikgu kutip Syahmi . Ha..ha..ha..ayat kutip ! Dapat la juga sorang duit raya RM90 hengget .. sapa nak bagi main band dapat juga duit . 19hb, 22hb & 25hb ni ade lagi persembahan di KPM, YPC & TM. Jenuh heh aktiviti kita orang pun kene ikut waktu anak-anak dah sekarang nie.

Tapi takpe, buat masa ni biar anak-anak enjoy dengan zaman dia orang kan ? Kita parent ni support je selagi tak terbabas ! ;) Alhamdulillah setakat ni dah ambil report kad kedua-dua sekolah, periksa semua okey masih rangking atas..sekolah agama pun cemerlang, Sufiya pun sama walaupun sek agama menurun 1 nombor menurun sikit markah but still dalam rangking 1-5. 

Hari ni kelas Sufiya pun ade jamuan raya, tak lama lagi Syakirah pulak masuk 4 tahun pada 20hb ni. Macam-macam nak kene prepare .. saje nak buat goodie pack sikit kat taska. Tak menyempat lagi nak mencari membeli benda-benda nyer sebab aku pun busy terlibat dengan jamuan office pulak.


Cikgu baru je wasap gambar ni!

Bulan raya ni busylah dengan raya di sana sini, badan pun letih bukan sebab apa jem je sana sini dari pagi sampai malam ! Huhuhu..tapi aku makan jaga lagi la .. pulut-pulut semua tak ambil, daging pun makan sikit-sikit je . Aku tak berani lagi sebab doktor suspek aku ade masalah tekanan dalam jantung . Aku pun pelik kenapa boleh jadi macam tu but still belum habis appointment lagi, 19hb ni x-ray paru-paru & ambil darah lagi, 3hb Ogos scan jantung pulak. Ntah la .. penat tapi hadap je la sebab nak baik kan ;)

video
Nah sedikit video Syahmi dan kawan-kawan band dia ;)
La la la la la .. la la la .. la la la ..


Monday, July 10, 2017

Hujung Minggu Yang Berpeluh !


Hari ni kita orang semua bangun lambat ! Ha..ha..ha..sedar-sedar dah 7.15 pagi hoii .. tanjat gegurl sampai bergegar-gegar jantung . Haishh .. pelik la kenapa alarm tak bunyi sedangkan dah set 5.15 pagi okeh dan diyakini tidak ditutup pagi tadi sebab aku serius langsung tak sedar. Hmmm..hmmm..bangun tengok kat tangan penuh kesan cakar .. hoh .. dah kenapa la pulak tapi bukan nak cerita pasal tu.

Yang aku geram Sufiya dah bangun tapi elok je dia golek-golek atas katil ! Grrr..dia cakap ingat mama nak cuti .. Y___Y urut dada aku dengan dia ni. Haishh .. apa lagi semua pun Charlie Chaplin la .. hahaha..nasib baik semua dah bergosok kalau takkk confirm lewat lagi. Laju-laju wasap cikgu dia orang cakap terlewat then laju-laju masing-masing take turn mandi & bersiap ! Huuuuu .. pagi-pagi dah penat~

Penangan semalam kot ! Ye la semalam lepas ambil dia orang balik tusyen kita orang pegi beriadah kat Taman Layang-Layang Kepong .. wah kauuuu guna perkataan beriadah gitu ! Ha..ha..ha..

Dah lama tak bawa dia orang pegi taman mandi peluh-peluh sikit. Dari bawa main rollerblade sampai ke main layang-layang ! Syakirah la sibuk nak layang-layang Upin Ipin terpaksa abah dia beli juga, jadi yang untung abang dengan kakak dia la! 1st time main layang-layang kauuuu..boleh laaa..

Berjaya la juga naik layang-layang nyer !

Kat taman pun nak dukung .. apa pun tak boleh budak ni!

Sengih lebih perangai pun boleh tahan lebih nyer !

Haishhh rasa nak picit je masing-masing tu !

Geram tau dengan yang sengih lebih tu !

Yang sengih lebih tu perangai pun lebih sangat .. urut dada lebih je dengan dia ! Dari dalam kereta ntah apa ragam turun nampak orang jual belon nak belon nampak orang jual ais krim nak ais krim nampak orang sewa basikal nak basikal nampak orang sewa kereta nak kereta .. pendek kata setiap langkah laaaaaa ade je benda dia nak meragam T_____T

Bukan penat main taman, penat layan ragam dia je .. ha..ha..ha..tapi fun la juga semua pakat-pakat berpeluh semalam. Lepas isyak abis semua dah pengsan senang kerja aku ! Aku je tak boleh nak tidur malam tadi sebab dada sakit & sempit. Duk duduk sandar baring bantal tinggi sampai la dekat pukul 2, mungkin sebab tu aku tak terjaga pagi tadi tapi still pelik kenapa alarm aku tak bunyi .. iskk..iskk..iskk..

Ni 1 hal lagi.

Sekarang tak nak solat dengan abang dah, nak solat dengan kakak jekkk .. pastu telekung nak kakak betulkan, tapi yang geram kalau tak kene gaya dia pulak nak amukan ! Haishhh..macam-macam hal~ Nak amik air wuduk bergaduh, nak solat bergaduh, sejadah nak rebut, telekung nak gaduh .. picit kepala haiii..ha..ha..ha..tapi bila semua dah tidur sunyi giler la pulak!

Dengan Syahmi dah start latihan band dia, so hujung minggu kita orang kalau free pun belah-bleh petang je. Pagi confirm dia kene pegi sekolah berlatih. Ade persembahan raya la lepas ni kat 3 tempat berlainan, so bukan mainlah berlatih nyer. Nah aku letakkan sikit video persembahan dia. Kalau korang boleh buka tengok la kemain heh anak aku .. kekeke~

video
Kaki tu .. kaki tuuuu~

Alhamdulillah last week ambil report kad dia orang, Syahmi macam biasa prestasi biasa periksa no.1 takde banyak masalah kat sekolah, Sufiya periksa no.2 tapi ulasan cikgu banyak sangat sembang .. kekeke ~ Yang lain okey je ;) Ni je lah hidup aku, busy bab anak-anak dan keluarga kecik aku je. Kalau tak hujung minggu hal anak, nanti kene bawa ibu pulak..kalau tak mereput je dalam rumah sendiri. Pusing-pusing tu je urusan hidup aku but still orang rasa aku ni "agak jahat". SEDIH. 

Apa pun sungguh pun aku salah aku berharap orang datang cakap berdepan dengan aku bukan cakap belakang sebab aku tak mampu nak maafkan orang yang cakap belakang aku. Sorry, tiada maaf bagi kau kau dan kau .. sebab kali aku aku terluka sangat. SANGAT!

Tuesday, July 04, 2017

Syawal 2017 - Yang Biasa-Biasa


Selamat Hari Raya korang ! Wah kemain semangat .. ha.. ha..ha.. almaklum baru kerja hari ni. Semalam cuti pegi appointment doktor pakar tapi tak nak cerita bab tu .. frust ! Nak cerita pasal raya kami yang biasa-biasa ni je. 

Tepi rumah arwah opah kat Kg. Cheras Baru

Acah-acah sweet .. kekeke~ padahal menjemah nak lap ape ntah kat muka eady tu.

Separuh lagi ada dalam rumah !

Tema tahun ni ialah caca merba ! Ha..ha..ha..dah cakap aku tak beli apa pun untuk raya kali ni. Baju Sufiya Syakirah tu nenek dia yang beli masa datang KL hari tu. Beli kat Kenanga murah pulak tu sepasang RM35 je. Jadi la baju untuk dia orang. Baju untuk Syahmi takde la sebab baju melayu tu pun kira baru lagi tu. Aku dengan Eady memang tak membeli apa pun lah.

1st raya lepak rumah ibu & rumah arwah opah aku je. Lepak-lepak dengan pakcik makcik & sepupu sepapat aku. Kita orang semua #teamrayaKL .. hehehe..mana lagi nak pegi. Kejra nyer makan je la dari pagi sampai malam. Takde benda lain la nak buat.



2nd day beraya kat Shah Alam pulak, rumah adik ibu. Adik ibu (yang bongsu) sefamily datang dari Penang raya kat rumah pakcik aku (adik ibu no.3) kat Shah Alam nun. Takde beraya sangat lah pun macam biasa lepak-lepak makan raya je la. Tengok baby baru, sepupu aku bersalin sebelum raya haritu.

2nd day pun tema caca merba gak arr .. ha.. ha.. ha.. tahun ni serius lah malas nak mati takde mood nak beraya sakan.

Birthday Boy cari hadiah!

Raya ke-3 (27.06.2017) tu harijadi Syahmi yang ke-10. Takde celebrate apa pun. Just kitaorang keluar makan, belikan kek kecik & tanya dia nak hadiah apa. Macam biasa lah, setiap tahun buku jugak yang dia nak! Huhuuuu..sekarang dia tengah gila baca buku Lawak Kampus, siap abah dia belikan buku kompilasi yang tebal tuh .. so mengadap je la buku setiap hari budak ni, sama macam Sufiya la buku apa ntah setiap minggu minta nak beli buku.

Raya paling biasa la aku rasa tahun ni. Tak berapa best pun .. kesian kat anak-anak je sebenar nyer takde rasa erti raya yang sebenar.

Wednesday, June 21, 2017

Selamat Hari Raya Tanpa Persiapan Raya !


Nak sembang lah. Entry pun mungkin entry yang terakhir .. ehh baca macam nak mati je kan ? But who know right ? Only ALLAH SWT tahu segalanya ;) but tak nak la cakap pasal mati .. nak cakap entry ni mungkin entry last sampailah lepas raya ! Ha..ha..ha.. mood dah kelaut sangat nie. Pelik la korang ni macam mana la punyer gigih nak update hari-hari dengan mood raya dah dekat ni. Aku yang takde mood raya pun still takde mood nak update blog . Ha..ha..ha.. punyer teruk !

Nampak tangan berbalut tu?

Hari ni ada appointment amik darah kat Hospital Ampang untuk check sakit yang aku sendiri tak tahu kenapa lah .. amik darah je koranggg jumpe pakar nyer nanti 03.07.2017 nanti. Korang doakan aku yang baik-baik aje lah ye, takut pulak dengan keadaan sekarang macam-macam sakit ade kat dunia nie.

Punya susah nak amik darah, punyer susah nak cari urat .. dari tangan kanan langsung tak jumpa urat amik pulak kat lengan kiri .. dah dapat urat nyer darah pulak tak nak keluar .. huhuu.. dapat 1 botol jek ! Padahal kene punuh kan 4 botol .. kene pulak amik kat tangan depan. Jenuh la cucuk sana sini, sampai medical officer tu pun cakap "puannn mana urat nii..saya dah pakai jarum baby ni tau..jarum paling kecikkk sekali .." ha..ha..ha.. nasib lah.

So raya korang macam mana ? Mesti meriah kan sambutan & barangannya. Aku macam biasa takde apa pun. Baju raya aku baju raya Ed baju raya anak-anak sehelai pun takde. Serius takde ! Guna je la baju masa kezen aku kawin last year. Tahun ni memang sendu betul lah persiapan. Malas pun ye takde mood pun ye. Yang ade aku berhabis duit untuk ibu je. Beli daging la, ketupat la, order ketupat palas la, kuah kacang la, kuih raya la, kerepek la, ntah ape-ape lagi .. untuk rumah sendiri sumpah 1 benda pun takde ! Percayalah cakap aku nie. Kita orang macam tak beraya pun.

Korang balik kampung kat mana ? Bila tuuuu .. ? Aku raya Cheras je, pagi raya la balik .. hehehe.. lepas raya malam balik semula . Apa nak buat orang KL gini lah. Tak meriah mana pun. Yang penting makan mesti meriah ! Cakap pasal makan, berat aku turun 5kg uolls ! Bulan puasa ni langsung takde selera nak makan. Jenuh la hari-hari Eady pujuk nak makan apa..siap nak belanja makan la tapi memang tak la..tak tahu kenapa selera langsung takde. Nak mati ke aku ni??

Apa pun SELAMAT HARI RAYA korangggg .. berhati-hati dalam perjalanan pergi dan balik kampung tu ye ! Moga selamat pergi dan selamat kembali, kalau mengantuk stop dan tidur dulu okeh ;)

Monday, June 19, 2017

SAFI SHAYLA Syampu Wanita Bertudung

SAFI SHAYLA SYAMPU WANITA BERTUDUNG #HANYASAFISHAYLAUNTUKSAYA


SAFI SHAYLA Syampu Wanita Bertudung

SAFI SHAYLA Syampu Wanita Bertudung | Rambut adalah mahkota setiap wanita. Metafora ini seringkali dikiaskan kerana setiap helaian rambut yang menawan mampu memberikan keyakinan pada diri. Rambut yang menawan pastinya lahir dari penjagaan yang rapi tidak kira dalam apa jua keadaan. Bagi individu bertudung, penjagaan mahkota ini sememangnya dititikberatkan agar keadaan rambut sentiasa sihat, dan bermaya. 

Memahami keperluan wanita bertudung moden, SAFI Shayla rangkaian jenama syampu khas wanita bertudung telah dilancarkan pada Oktober 2013. Dengan 8 varian diformulasikan dengan Habbatus Sauda yang mempunyai 1001 kebaikan, SAFI Shayla dapat menyelesaikan apa jua masalah rambut yang dialami oleh wanita bertudung. 

Pek Fleksi

SAFI SHAYLA Syampu Wanita Bertudung | Pengguna juga boleh mendapatkan SAFI Shayla di dalam bentuk fleksi. Melihat kepada keadaan ekonomi yang mencabar, penggguna mula mencari produk yang lebih murah dan menjimatkan, pada masa yang sama memberikan nilai dan kualiti yang tinggi. Kebanyakan pengguna mengurangkan kadar perbelanjaan tetapi masih berusaha untuk mendapatkan barangan berkualiti untuk melengkapi keperluan isi rumah.

SAFI Shayla - Kawalan Minyak
Mengawal lebihan minyak serta menyamankan

SAFI Shayla - Hitam Menawan
Menyerlahkan kilauan rambut hitam yang sihat dan lembut

SAFI Shayla - Perapi Rambut
Rambut lembut dan terurus

SAFI SHAYLA Syampu Wanita Bertudung | SAFI Shayla juga mengeluarkan produk perapi rambut dan penyegar kulit kepala agar rambut lebih lembut dan terurus serta kulit kepala segar dan sihat selepas bersyampu.

Walaupun terdapat banyak jenama syampu antarabangsa yang masuk ke dalam pasaran syampu untuk wanita bertudung pada masa ini, SAFI Shayla masih mampu untuk berdiri dan ianya terbukti apabila SAFI Shayla telah memenangi beberapa anugerah seperti Marketing Excellence Awards 2015 dan Effie Award 2016 di mana SAFI Shayla telah merangkul 3 emas dan 1 perak bagi kedua-dua anugerah tersebut. Ini membuktikan bahawa pengguna-pengguna SAFI Shayla mempercayai bahawa rangkaian syampu ini mampu memberi solusi kepada masalah rambut seperti rambut gugur dan gatal kulit kepada yang dihadapi oleh wanita bertudung.. Pengguna-pengguna setia SAFI Shayla juga mengatakan bahawa #HanyaSAFIShaylaUntukSaya .

Sempurnakan Kejelitaanmu

Nak raya-raya ni elok la dapatkan dulu Syampu Safi Shayla ni .. ye lah nak beraya dari pagi sampai malam kan memang kepam lah rambut tu ! Tapi dengan bantuan syampu Safi Shayla tiada lagi masalah bau rambut yang busuk bila buka tudung. Insya Allah sepanjang hari sepanjang masa rambut berbau harum je.

Maklumat  lanjut mengenai jenama SAFI sila layari laman 
Facebook SAFI : www.facebook.com/SAFI.MY
Instagram SAFI : @safimalaysia 
Web SAFI : www.safi.com.my 


Tuesday, June 13, 2017

Resepi Buah Melaka / Onde-Onde Paling Mudah Sesuai Untuk Orang Malas


Nak buat Buah Melaka a.k.a Onde-Onde je pun tapi masalah nyer berminggu baru dapat buat. Huhuu..almaklum orang tak pandai bab kuih macam ni la. Dari beli jenis tepung pun salah sampai ke pewarna pun salah ! Y__Y tapi kita belasah je la sebab yang nak makan pun kita jugak .. muhahaha~

Masalah aku la kan, setiap kali nak buat kuih mesti tersalah beli jenis tepung ! Macam nak buat onde-onde ni aku pegi beli tepung gandum la, tepung beras la, tepung jagung la .. padahal yang nak guna TEPUNG PULUT okeyyyy ! Korang jangan jadi macam aku, pastikan kalau nak buat Buah Melaka a.k.a Onde-Onde mesti guna TEPUNG PULUT. Ingat TEPUNG PULUT !

Bahan-bahan

1. TEPUNG PULUT
2. Gula Melaka
3. Pewarna
4. Daun Pandan (tapi aku takde daun pandan so kita pejam mata jek !)

Ingat .. apa ? Yang nak makan pun kita je .. so yang takde kita buat-buat takde je.

Cara

1. Potong gula melaka jadi dadu
2. Uli TEPUNG PULUT tu dengan air (nak sedap pakai air daun pandan yang di blend)
3. Masukkan pewarna yang korang nak.

Masalah ke-2 aku kat sini, salah beli pewarna ! Pewarna aku tu warna tak pekat lebih kepada macam perasa jek T______T so lantak lah .. pakai jugak la. 

Cara buat

Kerah je buruh kecik yang ade kat rumah tu atau pun golek-golek kat tapak tangan, picit tengah & masukkan gula melaka tu then golek-golek lagi kat tapak tangan supaya jadi bulat macam guli. Rebus dalam air mendidih.

Last,

Bila Buah Melaka a.k.a Onde-Onde dah jadi warna light pink , korang sejukkan dulu sebelum golekkan dalam kelapa parut yang putih. Oh ye, jangan lupa masukkan garam sikit dalam kelapa tu. Kalau tak tak berapa berasa la Onde-Onde tersebut.

Senang je kan ? Senang la weh .. punyer senang sampai jenis tepung pun susah nak ingat !

Friday, June 09, 2017

Syahirah Korean Secrets - Hydra Soft

SYAHIRAH KOREAN SECRETS

“Hey si gadis yang manis!Miliki wajah cantik mulus sekata persis artis Korea sekarang!”

Syahirah Korean Secrets - Hydra Soft

Aku ni la kan bukan penggemar cerita Korea ke drama ke ape semua aku tak tahu tapi aku paling suka pakai produk dari sana ! Sebab nyer produk dari Korea ni dipercayai sesuai dengan kulit kita orang Asia. Macam-macam produk la aku pakai dari sana, macam DD Cream, Lipstik, Compact Powder ntah apa-apa lagi la kebanyakkan dari Korea. Best tauuuu produk Korea ni sebab rasi dengan kulit orang Asia kita ni.

Ala korang yang selalu tengok cerita Korea tu mesti mengidamkan kulit cantik mulus putih macam pelakon dia orang tu kan..aku ni takdelah kenal sangat-sangat mana-mana pelakon Korea tu tapi kalau pegi umah ibu aku mesti Channel Korea je 24 jam .. ha..ha..ha.. so tertengok la jugak .. mulus giler muka dia orang macam tak pernah kene sunburn !

Jom nak memperkenalkan, SYAHIRAH KOREAN SECRETS Hydra Soft rangkaian istimewa sesuai untuk korang gegadis yang menginginkan kulit wajah cantik mulus sekata, yang membantu membekalkan kelembapan agar kulit sihat, ia juga memilki manfaat pencerahan serta mengandungi antioksidan yang tinggi untuk mengurangkan cela dan rengsa pada kulit agar kulit kelihatan cantik mulus sekata secara semulajadi.

Dirumus khas dengan agen penghidratan dari Tri-Flower Essence campuran bunga-bungaan putih iaitu bunga Ginseng, Chamomile dan Teh Hijau, bukan itu sahaja ia juga memilki manfaat pencerahan serta mengandungi antioksidan yang tinggi untuk mengurangkan cela dan rengsa pada kulit.

Syahirah Korean Secrets - Hydra Soft

SYAHIRAH KOREAN SECRETS Hydra Soft ini mengandungi 5 produk hebat iaitu Gel Pembersih Muka, Skrub Muka, Penyegar Tanpa Alkohol, Krim Pelembap Muka serta Krim Kecantikan yang menjadi rejim kecantikan lengkap untuk kulit cantik dan mulus sekata. Penggunaan rona biru aqua cerah sebagai simbolik kelembapan & penghidratan dicalit pallete putih bersih bunga pada rekaan pembungkusan SYAHIRAH KOREAN SECRETS Hydra Soft pasti menyerlahkan rasa segar sesuai dengan manfaatnya yang pasti menyerlahkan sisi “personaliti Korea” yang ada dalam dirimu! 

Rejim lengkap Syahirah Korean Secrets Hydra Soft :


1) Skrub Muka : Diformulasi dengan manik pengelupasan lembut yang membantu menghilangkan kotoran dan sel-sel kulit mati untuk kulit lebih licin.


2) Gel Pembersih Muka : Membantu membersihkan kotoran di samping memelihara kelembapan kulit.


3) Penyegar Tanpa Alkohol : Membantu mengecilkan pori-pori serta memberi kesegaran kepada kulit selepas setiap pembersihan. Ia juga memudahkan penyerapan produk selanjutnya sekali gus menjadikan kulit lebih licin.


4) Krim Pelembap :  Membantu membekalkan kelembapan untuk kulit wajah yang segar berseri.

5) Krim Kecantikan : Sesuai digunakan sebagai asas solekan untuk membantu menutup cela, jeragat serta meratakan tona kulit.

Tetapkan pilihanmu dan dapatkan Syahirah Korean Secrets Hydra Soft sekarang untuk tampil cantik mulus sekata persis gadis Korea! Produk ini boleh didapati di seluruh Malaysia, termasuk pasarraya besar dan pasarraya hiper utama. 

Untuk maklumat lanjut mengenai SYAHIRAH sila layari halaman :

Instagram SYAHIRAH - @syahirahmalaysia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2014 Reserved to Nurul Izwa
Design with ♥ by Cik Kumbang