thumbnail

Tuesday, April 25, 2017

2 Perkara Dah Selesai


S&P baru (sign s&p buat kali ke-2!)

Part 1 - entry ni . Kalau ikutkan aku sign S&P bulan 9 tahun lepas, sekali dah apply loan tak approved lagi sebab nama ade 1 je sedangkan aku join loan. Nak tak nak kene sign sekali lagi tapi makan masa berbulan-bulan nak tunggu semua S&P dikumpul semula. Ye la 1 kat Jab Tanah la, 1 kat pemaju la .. kan banyak pihak terlibat. So korang lepas ni kalau join loan pastikan nama dedua ade tau, jangan jadi macam aku ! Penat nak setelkan benda-benda kecik tapi ambil tempoh yang lama. Nampak simple tapi impak dia setengah tahun habis !

Tapi alhamdulillah semalam setel dah sign S&P baru, dah send ke HR now tunggu loan je keluar untuk bayar ke pemaju then dapat balik duit deposit tuh. Semalam juga bayar duit lawyer separuh. Huh kalau cakap pasal beli rumah ni boleh give up di buat nyer ! Sana sini kene sediakan duit tapi tetap kene bertabah demi anak-anak. Untuk tempat berteduh anak-anak je nie. Lepas-lepas ni tinggal tunggu rumah siap je, dijangka awal taun depan . Hohohoo.. sekejapan je masa rasa nyer ! Rasa macam baru je mengeluh nak tunggu 2018 masa cabut undi hari tu (entry ni) tetibe dah nak habis 2017, takut pun ade. Nak masuk rumah pakai duit lagi . Huwaa..trauma nak pikir tapi kene juga lalui .. ye dak ? Satu perkara dah selesai. Next ..

Budak perasan hensem sebab pakai spek ! Grrr..


Sebelum pegi sign S&P aku sempat pegi ambil spek mata Syahmi yang dah siap. Hmm..sambil belek-belek duk mengeluh juga sebab anak dah pakai spek. Hu.. hu.. hu...
Terpaksa juga redha. Petang aku balik pas spek tu kat Syahmi, terus dia menyerengih lebar sebab terlalu happy ! Grrr..bagi dia, pakai spek ni bertambah hensem. Kawan-kawan kat sekolah cakap. Grr..sengih je dia sepanjang petang & malam tu. Yang aku pening sebab si adik bukan main mengamuk nak pakai spek abang. Iskk..budak tu..meraung-raung dari bawah dan sepanjang naik rumah tingkat 2. Aku biar je..lantak la kau meraung pun tak kuasa nak layan. Dia dah la ganas, kang patah kene buat lagi spek .. dah la mahal RM300 okeyy..

Syahmi cakap "haaa..barulah jelas nampak" :( sedih pun ade masa dia cakap macam tu, sebab salah aku juga lama sangat biarkan .. lama sangat aku ignore apa dia cakap semata sebab ego dan kebodohan aku .. korang jangan jadi macam aku okey .

Selesai dah 2 perkara, ade lagi tapi takpelah slow-slow atleast aku tak stress sangat. Oh ye cakap pasal stress nak cerita, office aku dapat komputer baru back-up punyer back-up data last-last data semua corrupt sampai 1 benda pun takde. Jadi zero data..migrain terus aku 2-3 hari minggu lepas. Slow-slow kene dapatkan semua data tu balik.

Monday, April 17, 2017

SHIZENS VISAGE COLLECTION - Koleksi Terbaru Shizens Untuk Penggemar Make Up Natural

SHIZENS VISAGE COLLECTION

Dengar je nama SHIZENS mesti ramai yang telan air liur. Aku dulu kalau lalu-lalu depan booth Shizens cuma mampu jeling dari jauh je tengok barangan dia. Minat sangat tapi mampu tengok je lah pun .. hi..hi..hi..~ Serius aku suka Shizens sebab dengan Shizens muka nampak natural je bila make up. Macam magic kalau tengok juru make-up Shizens makeupkan orang kat booth. BTW, Bulan 3 haritu rangkaian Shizens telah memperkenalkan SHIZENS VISAGE Collection bagi pengemar make up natural ! Wowww sangat~ Suka tau aku tengok koleksi dia. Simple but nice sangat.

SHIZENS VISAGE Collection

SHIZENS VISAGE COLLECTION | merangkumi set penjagaan kulit dan alat solek supaya si pemakai nampak sangat natural. Aku rasa sangat bertuah sebab terpilih antara yang terawal dapat mencuba barangan make up koleksi Visage Collection ni. First time guna teruja nyer lain macam sampai tahap nak guna pun sayang. Kalau ikutkan Visage Collection ni terdiri dari 10 item : 4 produk penjagaan kulit & 6 produk make up tapi aku dapat 4 barangan make up untuk di cuba ;) nice one !

Jom kita tengok apa barangan make up yang aku dapat dari SHIZENS VISAGE COLLECTION !

Natural Pore Nutrient Foundation PRO

Natural Pore Nutrient Foundation PRO

1. Natural Pore Nutrient Foundation PRO sebagai asas make up. Aku panggil magic foundation sebab bila disapu ke muka terus dia blend dengan warna kulit kita menampakkan macam kita tak pakai apa. Tekstur dia sangat lembut, halus macam terserap jadi kulit kita pulak. Berkilat licin tapi bukanlah berkilat berminyak tu. Kalau korang pakai korang akan tahu dan nampak kelainannya. Serius best sangat foundation ni . Antara foundation terbaekkkk aku pakai sampai sayang sangat nak pakai ! Ha..ha..ha..

100% talc-free, dan mampu menutup liang pori dimuka sebab tu aku cakap pakai Natural Pore Nutrient Foundation PRO ni macam pakai 1 lagi kulit licin kat muka ;) Ada vitamen E dan didatangkan dengan berus comel untuk kita sapu-sapu kat muka. Best giler wehhh sebab saiz dia Allahhhhh comel sangat tauuuu~

Aqua Eyeliner Black

Aqua Eyeliner Black

2. Aqua Eyeliner Black. Yang ni antara kegemaran sebab aku ni kalau keluar rumah .. cara make up aku mesti kene ada foundation, celak, maskara, lipstik dah cukupppppp. Jadi bila dapat Aqua Eyeline Black ni aku teruja nak cuba ! Sesiapa yang tak biasa pakai mungkin rasa susah sikit tapi aku memang biasa pakai liquid eyelines so takde rasa susah sangat pakai. Aqua Eyeliner Black mampu bertahan sehingga 12 jam pemakaian. Wowowowo..paling best boleh dijadikan juga eyebrow, tapi aku tak pakai la kat kening. He..he..he..tak pernah make up kening ni haaa..


Eye Shadow - Sephia Pink

Eye Shadow - Sephia Pink

3. Eye Shadow - Sephia Pink. Nice colour aku sukaaaaaaa warna pink ! Ha..ha..ha..nasib baik tak dapat warna gold atau coklat serius bukan warna aku. Dapat warna pink terus blink blink mata aku ! Suka sangat~ Paling suka boleh dijadikan juga sebagai highlight atau terdesak dijadikan blusher. 

Smack Lips - Cherry / Blossom

Smack Lips - Cherry / Blossom

4. Smack Lips - Cherry / Blossom. Mula-mula frust juga dapat warna pink giler ni. Ha..ha..ha..tapi lepas dah pakai okey fine best jugak warna ni, nampak lain dari warna yang biasa aku pakai ! Bau dah la wangi, diperkaya dengan coconut oil & sunflower butter yang membantu melembabkan bibir dan mencegah rekahan pada bibir .. sapa mengalami masalah kekeringan atau rekahan bibir elok pakai Smack Lips nie. Bibir jadi cantik elok je. Smack Lips ni juga boleh dijadikan sebagai blusher tau. So dah double jimat kat sini.

So korang, dari 1 Mac - 31 May ni korang boleh dapat kan set Shizens Visage Collection ini dengan hanya harga RM199 je tau berbanding harga biasa RM1503 ! Serius super murah giler niii..dengan hanya RM199 korang akan dapat barangan seperti dibawah nie.

Shizens Visage Collection

❋ Smack Lips - Plum Wine
❋ Smack Lips - Orange Tango
❋ Aqua Eyeliner (Black)
❋ Aqua Eyeliner (Brown)
❋ Hue-Duo Eyeshadow (Mocha Glow)
❋ Shizens proffesional Brush Set ( 6 brushes)

Dengan hanya harga RM199 je tauuuuuu, korang tunggu apa lagi ! Dapatkan di cawangan SHIZENS sekarang :

Shizens Pavilion Flagship Store

✦ Shizens Mid Valley
✦ Shizens One Utama
✦ Shizens Sunway Pyramid
✦ Shizens Gurney Plaza
✦ Shizens Genting Sky Avenue
✦ Shizens Isetan KLCC
✦ Shizens Isetan Garden
✦ Shizens Parkson KLCC
✦ Shizens Parkson Pavilion
✦ Shizens Sogo KL

Selain dari tu dengan menggunakan code VISAGE01 korang boleh dapatkan make over dari juru make up Shizens dan berpeluang untuk memenangi hadiah wang tunai ! Perghh..untung nyer koranggggggg ~

Sapa takde Wechat boleh hantar gambar sebelum dan selepas pakai Visage Collection di kotak message (pm) FB Shizens Malaysia

Jangan lupa 24-30 April 2017 ni Shizens akan mengadakan roadshow di East Entrance Lobby Mid Valley. Jom beramai-ramai jadi cantik ! Gigih tau aku ber-youtube semata nak belajar make up cantik macam korang.. ha..ha..ha..

Sebelum & selepas (boleh la dari orang bertangan keras..he..he..he..)


Friday, April 14, 2017

Pemeriksaan Mata Percuma Di Klinik Optometri UKM & Keputusan Yang Sangat Memeranjatkan Aku !


Entry ni bakal menjadi entry terpanjang. 

Banyak nak kongsi KESUSAHAN hati aku ni. Macam post aku last week kat FB, ade aku tanya kat mana nak check mata anak yang asyik cakap tak nampak depan masa dalam kelas. Ramai komen suruh pegi jumpe doktor yang diiktiraf berbanding pegi kedai spek mata. Sorry bukan nak kata kedai spek mata tak bagus (kalau ikutkan dah 2 kali aku pegi kedai spek tapi dia orang lebih kepada marketing) dan aku ni mak yang cerewet kalau kene bab anak-anak ni so aku nak keputusan yang betul-betul memuaskan hati aku.

Kalau ikutkan aku ni masih dalam mood men-deny anak aku rabun sebab tu aku amik masa yang lama untuk ambil keputusan nak bawak dia pegi check mata ! Ye ye aku bukan mak yang baik, yang pentingkan diri dan abaikan keperluan anak . Aku sebenarnya tak suka anak aku ber-spek. Entah kenapa aku rasa budak kecik tak patut pakai spek. Sepatutnya bebas dari rabun ni semua (aku tak kata anak orang lain yang rabun okeh, aku cakap kat diri dan anak aku je..so jangan salah faham kat sini ! )

Dari tahun lepas dia cakap dia tak berapa nampak, tapi aku diamkan aje..aku cuma minta cikgu / ustazah letak dia kat meja depan (sanggup tuuuu semata tak nak anak pakai spek..teruk punya mak !! ) then kadang dia ade jugak cakap dia pening kepala tapi aku like dengar je la tindakan takde buat apa. Hmmm..terukkan aku jadi mak ?

Last-last ade satu komen yang termelekat kat hati aku sampai buat aku sebak dan sedih. Dia emak yang sama macam aku men-deny dan mengabaikan apa anak cakap iaitu tak nampak masa dalam kelas. Aku rasa macam itu satu petanda aku sepatutnya bertindak supaya aku tak jadi macam tu :( laju-laju aku google kat mana klinik / hospital patut aku tuju. Denggg..aku jumpa tempat yang dekat dengan aku dan yang penting ia adalah PERCUMA. Yayy..bab percuma tu satu hal lah, yang paling aku suka tempat ni check mata secara detail. Yes..detail-sedetail-detailnya sampai makan masa 2 jam lebih !


Sebelum datang korang kene call seminggu sebelum tau, sebab konsep klinik ni ialah semua perlu buat temujanji terlebih dahulu dan tiada walk-in. Klinik Optometri UKM - Fakulti Sains Kesihatan ni sebenarnya adalah pusat latihan kepada pelajar tahun akhir sebelum diiktiraf menjadi doktor, TAPI korang jangan risau semua ujian yang dilakukan dibawah seliaan pensyarah dan optometris yang bertauliah (doktor betul laaa..) . Pendek kata datang sini macam bahan ujikaji tapi yang aku suka ialah diuji secara detail ! (win-win situation,  takde siapa yang rugi pun).

Sebelum ujian bermula, macam biasalah kene daftar kat kaunter dulu untuk rekod , kemudian dibawa ke bilik ujian yang mana kat sini akan dimulakan dengan segala pertanyaan, segala persoalan bermula dengan sejak bila rasa tak selesa, sejak bila rasa kabur, mata nampak macam mana..bla bla bla..sejarah keluarga, sejarah kelahiran..bla bla bla..semua akan dicatat dalam fail untuk rekod dan untuk menjadi bahan latihan merekalah. Ini standard lah kan, kat mana-mana hospital pun akan buat macam ni untuk track sejarah kejadian.

Ada la Syahmi cerita masa baca quran bila dah lama baca makin lama semua ayat bersambung-sambung jadi terpaksa tunduk ke bawah sikit (rapatkan muka) nak baca quran tu, masa dalam kelas duduk depan tapi tepi tingkat kalau tak nampak cikgu tulis dia akan beralih ke meja orang lain. Kalau ikutkan Syahmi ni bukan kaki gajet sangat pun, hp ipad pun sehari tak sampai sejam pun tengok. Dia ni suka baca semua benda ! Suka baca buku la surat khabar la dah tu baca tak kira kat mana. Dalam kereta la, kat rumah, masa baring la lampu pun bukan kira gelap ke terang ke kalau dia rasa dia nak baca dia duduk la membaca. Tu aku geram sangat tu. 

Ujian 1-2-3-4

Ujian 5-6-7-8

Ujian 9-10-11-12

Kalau ikut aku kira hampir 12 ujian dilakukan ! Segala ujian dibuat termasuk rabun, rabun warna, ukuran anak mata, allergic mata, bulu mata ntah apa-apa lagi aku pun tak tahu sangat tapi yang pasti aku suka semua ujian dibuat. Giler kan...aku suka sebab detail dan keputusannya boleh dikatakan tepat. Puas hati aku walaupun hati aku gelisah, terkejut dan tidak dapat terima kenyataan :(

Keputusan akhir yang diberikan ialah :

> Mata kanan rabun jauh (power -150, silau 50)
> Mata kiri rabun dekat ! (power +25, silau 100)

Malah yang paling aku terkejut ialah otot mata kiri sedikit lemah dan perlukan latihan mata kalau tidak mata kiri akan juling kekal ! Boleh jadi juling kekal okey. Serius aku terperanjat sangat :(

Doktor pelatih pun macam pelik kenapa ada rabun dekat yang sepatutnya hanya orang tua sahaja yang akan dapat rabun ni tapi setelah diuji, mata kiri rabun dekat kerana hanya mata kanan dia sahaja digunakan sepenuhnya jadi mata kiri jadi sedikit malas dan juga kerana mempunyai masalah otot mata. Korang rasa kalau pegi kedai spek ade ke dapat keputusan macam ni ? Boleh ke korang tahu otot mata anak kita lemah ? Aku pegi kedai spek dia cuma cakap kedua-dua mata rabun 100 & 150 padahal .. ?

Setelah semua ujian selesai, doktor pelatih bersama optometris yang bertauliah tu akan duduk sama terangkan dan bagi apa solution yang perlu aku buat untuk bantu anak. Latihan mata perlu dilakukan untuk bagi kuatkan otot mata kiri. Dia cakap jangan risau sangat sebab masih mild lagi, sikit sangat kejadian dia cuma aku kene pantau supaya tak menjadi lebih teruk (masalah nyer aku ni mak giler tak susah hati ? giler tak risau ?) Macam-macam benda masuk serentak dalam otak. Dengan nak kene buat spek terus, dengan nak kene buat latihan mata anak sehari 2 kali (sekali buat mesti 5 set, tak faham takpe kejap lagi korang akan faham.)

NOTA : buat spek semua kene bayar macam biasa, takde harga budak sekolah ke ape tapi ada kedai spek disediakan kat dalam fakulti ni dan di jaga oleh doktor pelatih juga, kiranya ni spek yang disediakan oleh doktor la - macam Syahmi bingkai & kaca RM 280 terbang duit belanja makan mak kauuu nak ! 7 hari bekerja akan siap, sebelum datang sediakan duit atau guna debit pun boleh. Kalau tak nak buat kat sini pun takpe.. tiada paksaan.) - tapi pendapat personal aku baik buat kat sini terus sebab lense yang disediakan adalah dibawah program doktor.

Latihan kuatkan otot mata

Yang lagi 2 tu menyibuk je

Kalau ikut doktor terangkan, Syahmi ni tak boleh fokus pada 1 tempat / benda lama-lama akan menyebabkan mata kiri Syahmi lari ke kiri dengan sendiri tanpa dia sendiri sedar (sebab mata tu dah letih) . Dalam pada doktor tanya "puan sedar tak, atau puan ade sedar tak anak mata dia selalu lari masa tengok tv atau pernah tak nampak mata dia macam nak terkeluar ?" Hoh ? Terus aku terdiam sebab sumpah memang aku tak sedar ! Aku mak yang teruk ke ni .. hmm .. benda macam ni pun aku tak boleh sedar ??

Doktor cakap latihan otot ni perlu di buat pagi dan petang, sekali buat 5 kali pandang mata pensil tu dari jauh tarik sehingga dekat ke muka (sejengkal dari muka) , pastikan mata tak bergerak ke lain selain dari tumpu pada mata pensil tu je. Semasa latihan dibuat pastikan puan tengok je mata anak, if bergerak tegur dia ingatkan dia pandang mata pensil je. 

Dia juga ada pesan "pastikan selepas 15-20 minit anak tengok dekat, kene ingatkan dia tengok jauh pula untuk rehatkan mata tu .. tengok benda jauh supaya anak mata & otot mata dia tak stress.." nampak senang latihannya tapi korang ingat sempat ke nak buat ? Ingat ke nak buat setiap hari selama 5 bulan sebelum next appointment ? Huarghh.. mak is so stress u know, but i have to do it demi anak kan .. fuh fuh tiupkan semangat.

Syahmi dan Kakak Aliah cantik - Doktor Aliah satu hari nanti ;)

Doktor Pelatih Klinik Optometri kat sini semuanya lembut-lembut dan santun . Kalau tengok dari pemerhatian aku dia orang ni tahu cara nak tarik perhatian budak-budak supaya tak boring dengan semua ujian dibuat ! Ye la kauuuu 2 jam lebih kot tapi selama menunggu tak terasa waktu pun sebab kita pun ralit tengok apa mende dia buat lepas satu satu lepas satu satu..

Dah tukar baju lepas check mata

Yang aku paling marah ialah mamat ni paling gembira bila doktor cakap "confirm ye puan anak puan kene pakai spek !" Dia punyer senyum mengundang asap keluar dari telinga aku jek ! Sakit je hati aku tengok dia senyum . Y___Y punya dia happy sebab dia ade bagitahu aku yang kawan-kawan dia cakap "sapa pakai spek akan bertambah hensem" grrrr...sapa kawan dia ni meh nak sekeh ! Geram jeeeee aku .. haishh ..

Oh ye semua orang boleh lakukan ujian kat sini yang penting kene pastikan temujanji dibuat lebih awal. Jangan haraplah kau nak walk-in. Memang tak ye. Tak perlu apa-apa surat refer dari sekolah / klinik / hospital. Ada 3 sesi diadakan iaitu 8.30 pagi, 10.30 pagi dan 2 petang. Bagi aku sedang-sedang elok pukul 10.30 pagi tu sebab kalau pukul 8 jalan jem korang tau la kan Chow Kit - Kg.Baru tu, kalau petang takut hujan bagai ntah habis pukul berapa pulak. Parking free & banyak, kafe pun dekat sangat. Buka isnin sampai jumaat je. Oh kat mana? Kat CHOW KIT je tempat dia ! Dekat je uolls~ Nak cari pun senang sebab fakulti ni kat tepi jalan antara Chow Kit - Kg. Baru.

Klinik Optometri UKM (Link)
Pusat Pengajian Sains Jagaan Kesihatan
Fakulti Sains Kesihatan
Universiti Kebangsaan Malaysia
Jalan Raja Muda Abd Aziz
50300 Kuala Lumpur
+603-9289 7499 / 7443
+603-2694 7621

Bulan 9 follow up lagi untuk check semula otot mata Syahmi dah okey ke tak. Dia bagi masa 4-5 bulan untuk aku latih mata Syahmi tu, harap waktu tu dah okey la kan. Latih kene banyak buat dan doa kene kuat juga ni. Hmm.. hmm..

Korang lepas ni jangan jadi macam aku tau. Bila anak mengadu tu makna nyer memang confirm la ade yang tak kene. Pastikan kurang-kurangkan bagi anak main gajet if main pun bagi cukup pencahayaan nyer. Kerap bawak anak main kat luar lagi bagus untuk sistem badan dan mata anak sebenar nyer, sebab tu orang dulu jarang ada rabun ye dak ? Check selalu ye pasal anak-anak kita ni. Lepas ni nak bagi air carrot lah setiap hari, harap-harap dapat kurangkan power tu. Ha..ha..ha..masih menunggu magic mak dia orang niiii~

Tuesday, April 11, 2017

Kisah Random


Lama tak sembang, asyik review je khenn...lambat sangat idea nak datang sebab masalah penat. Last week sibuk pindah office dah setting sana pasang pc sana sini wiring berterabur, inernet takde, networking takde so macam-macma hal lah ! Sambil tu hal anak-anak lagi. 

Dengan Syahmi sibuk latihan ukulele dia, now upgrade main gitar pulak dah sebab pemain gitar utama nak direhatkan supaya boleh fokus pada UPSR. Korang nak tahu tak kenapa aku beria-ia sokong sangat Syahmi dengan band dia tu. Meh sini nak story..actually band ini ditubuhkan untuk memberi perhatian pada murid-murid yang bermasalah. Bukan masalah besar sangat la tapi melibatkan kehadiran ke sekolah, kedatangan lewat, ponteng and so on. Bukan budak-budak tu yang bermasalah sebenar nyer tapi melibatkan family background ade orang susah, ada lah masalah-masalah lain yang membuatkan budak-budak ni ... hmm .. paham-paham lah ye, so cikgu ambil inisiatif tubuhkan band ni bagi budak-budak ni ade aktiviti yang diaorang suka untuk tarik ke sekolah. Gitu-gitu lah sikit-sikit tapi bukan semua ye yang bermasalah dalam band tu.

Gitar pertama dia yang dibeli dari LAZADA BIRTHDAY SALE !

Kalau ikutkan kat luar harga gitar ni tak masuk beg tu semua RM 200 lebih campur tolak aksesori semua makan RM 300 lebih jugak la tapi dengan Lazada Birthday Sale haritu gitar ni berharga RM 97 jerrr termasuk semua aksesori dan penghantaran ! Giler kan?? Kecoh kat office aku masa aku dapat parcel besar..ha..ha..ha..kan aku terkenal dengan antara yang selalu terima parcel !

Sekarang gigih laaaa dia belajar kod gitar bagai sambil tu berlatih ukulele sekali sebab last persembahan pada 25hb ni (ntah berapa kali last ntahhhhh...) kali ni nak main kat perpustakaan negara depan menteri ape ntah. Dan jugak tengah sibuk hafal Juzuk Amma (30 surah yeeee..) sebab nak lawan antara sekolah-sekolah pada 19hb ni. Nampak tak aku yang busy?? Aku busy kerah dia buat itu buat ini..ehh takde lah kerah sebenar nyer tapi lebih kepada ingatkan. Syahmi ni tak payah paksa semua dia buat sendiri sebab dia minat. Jangan kan Sufiya..malas nak citer kang urut dada..ha..ha..ha..

Nampak tak dia pulak mengajar adik-adik dia T__T

Tu gitar Syakirah pun aku beli kat Lazada. Serius gitar betul tapi saiz junior. Maka memekak-mekaklah rumah aku dan aku lah yang terpaksa buat-buat tuli walaupunnnnn..ha..ha..ha..kata sokong anak walaupun hati membara . Malam pun bising heh..nasib baik jiran-jiran jenis sama bising..ha..ha..ha..so takde masalah sangat. Main-main jugak mengaji, hafazan jalan jugak tau. Sejam main, sejam mengaji dan solat sama-sama.

BRS Band

Korang boleh search kat FB tengok group BRS Band ni. Tengah mencari dana untuk beli gitar bass, almaklum sekolah kecil dana tak besar mana. Dana yang ada guna untuk sekolah so BRS Band ni tak berapa nak dapat lah. Tengah struggle cari RM 600 je pun untuk beli gitar bass bersaiz junior. Sian budak-budak nie..semangat tapi takde jalan nak dapat dana :( Kebanyakkan alat muzik cikgu-cikgu yang punya, ukulele je dapat sumbangan dari TM Global kalau tak silap aku.

Boleh transform jadi iman masa abah takde.

Aku baru tahu sebenar nyer yang kat sekolah agama dia biase kedepan untuk bacakan doa semasa perhimpunan. Serius tak tahu menahu pun pasal ni, sebab Syahmi n terkenal dengan sifat pemalu dan tertutup dia. Kurang keyakinan diri pun ye jugak. Sufiya la cerita kat aku so aku like wahh suprise nyer sebab ye lah anak kita kan, nak minta dia pegi bayar duit air kat kaunter pun termalu-malu keras kejung kat depan kaunter tu .. canne ?

Event sabtu lepas.

Sekali sekala kita layan je kehendak anak-anak.

Kebanyakkan rezeki datang dari mereka dan untuk mereka jugak, so kita bahagiakan dia orang maka kebahagiaan datang pada kita balik. Sabtu ni ingat nak bawak dia orang tengok wayang. Tengoklah macam mana. 

Budak Diva !

Perangai tu menurun sapa ntah T__T ha..ha..ha..tu dia mengacau aku nak berposing sorang okeh ! Geram je aku..dia datang tiru apa aku buat pastu gelak-gelakkan aku. Sabar je lah mok. Abang kakak tukang gelak jek. 

Family Photo.

Giler aku nampak tembam ! Serius wehhh aku ni hari-hari masak kat umah dah tu hari-harilah makan jek..letih tengok badan sendiri :( bukan gemuk sangat tapi dah berat dan tak fit ! Naik tangga setingkat pun mengah. Benci sangat.

Cukuplah kot cerita random aku, pada korang-korang kalau aku tak sempat ke "rumah" korang sorry ye. Aku busy sebab teammate tiga-tiga takde..sorang family prob, sorang pregnancy prob, sorang anak chicken pop (bak kata Syakirah) so unit aku tinggal aku dan bos je. Terpaksa cover semua. Dah la tengah musim blacklist maka bertambah busy lah aku. Mana nak jawab call, mana nak jawab e-mail, mana nak jumpa peminjam yang datang, mana nak buat pemutihan lepas orang bayar, mana tengahari nak lari amik Sufiya Syahmi balik sekolah. Kadang makan pun tak sempat sebab tu cover makan 40 kali ganda kat umah. Bila gemuk nak salahkan sapa? Ha..ha..ha...

Punya busy nak pegi bayar duit lawyer & sign SnP baru pun tak sempat lagi ni weh..orang HR nak bape kali remind dah nie. Huwaa...penat nyerrr.

Tuesday, April 04, 2017

Banyak..


Short update. 

Banyak benda nak share sebenar nyer tapi rasa macam tak penting pulak nak cerita. Kalau rajin follow je IG / FB aku. Kat sana aku selalu update. Kat blog ni macam dah takde mood. Lama giler tak BW rumah korang. Serius buka blog pandang je, pastu tutup.

Now aku banyak fokus pada kerja sebab oh ye..alhamdulillah loan rumah aku selesai dah (syukur syukur syukur alhmamdulillah~) walaupun cabaran dia agak mencabar sampai tahap aku nak give-up dah..serius rasa nak lepaskan je tapi tetap kuatkan semangat sebab fikir ini je tempat berteduh anak-anak kalau-kalau aku dah takde :(

Sekarang tinggal tunggu sign S&P baru (ni pun isu gak ni..tak selesai lagi..tapi dalam tempoh nak sign dah..) last sekali nak bayar lawyer..hah yang ni la lap peluh giler-giler nie! Perit nak kumpul duit bayar lawyer weh..sebab tu aku banyak hilang mood kat tempat lain. Nak fokus satu-satu benda dulu.

Event pun amik yang parenting je sekarang ni, yang lain macam tak minat dah. Penat ke sana ke mari tapi macam tak berbaloi pun ade. Rasa kene tipu pun ye. Aku amik event parenting sebab aku boleh bawak anak-anak so anak-anak depan mata, aku puas. Lantak lah orang nak kata aku memilih ke ape. Penat nak lepaskan fasa nie. Bila nyer ntah nak selesai. Serius penat. PENAT sangat. Mood pun manjang ke laut sangat nie.

Eh banyak benda la nak kene fikir. Sabar ye nanti aku datang melawat. ;) BTW, 19hb ni Syahmi ade lawan hafazan peringkat sekolah. Padahal baru habis buat konsert band sekolah kat KKLW. Korang tolong doakan dia dapat baca dengan lancar, ingatan kuat dan berjaya tempuh perlawanan tu ye ;) aamin..TQ  korang doakan.

Friday, March 31, 2017

NIEVE - Make Up Jadi Mudah & Flawless Dalam 3 Minit Sahaja!

NIEVE - Make Up Jadi Mudah & Flawless Dalam 3 Minit Sahaja!

NIEVE DD CUSHION - Make Up Jadi Mudah & Flawless Dalam 3 Minit Sahaja!

NIEVE DD CUSHION | Sejenis base make up yang menjimatkan masa mudahkan kau bersiap! Aku lepas kenal NIEVE ni rase lagi cepat aku bersiap. Dah la super jimat. JIMAT sungguh la sebab ini 4 in 1 tau : FOUNDATION + CONCEALER + POWDER + SKIN CARE dah tak payah nak beli satu-satu item loose. Kalu ikutkan mula-mula pakai rasa macam susah sikit (mungkin sebab tak biasa!) nak pakai dia kene dap-dap-dap kan kat muka tak boleh sapu.

Ala orang yang biasa pakai bb cream, cc cream atau dd cream tau la cara pemakaian bb/cc/dd cream nih! Memang sejenis fondation yang tak boleh disapu nanti bercapuk. Bila dap-da-dap tu dia jadi rata dan serap ke kulit sebab tu nampak licin je muka. Ha gitu~ sebelum tu korang baca je dulu semua gambar yang aku letak nie.

6 sebab kenapa perlu memiliki NIEVE DD Cushion

6 sebab kenapa perlu memiliki NIEVE DD Cushion :

1. Texture yang sangat ringan
2. Natural look dan flawless (ni betul sangat nih..nampak macam tak pakai ape!)
3. Tahan dari pagi sampai ke petang. (ni lagi sangat betul sebab aku dah try buat!)
4. Tidak bercapuk ketika berpeluh (ni pun betul okehhh..aku dah try 2 minggu tau pakai dari pagi sampai petang - masa tak solat laaaaa...)
5. Tidak berminyak walaupun panas terik (setujuuuu....dah cuba jugak!)
6. Tutup bekas-bekas jerawat dengan sempurna (ni lagi sangat betul..kekeke..flawless giler muka..licin lican macam takde masalah kulit muka!)

Bahan menjadikan NIEVE DD Cushion adalah yang terbaik!

Perbezaan BB / CC / DD Cream (baru baru tahu info ni!)

NIEVE DD CUSHION | Aku dulu pun tak faham ape perbezaan bb / cc / dd cream ni tapi aku memang pakai ni semua ! Dari bb cream ke cc cream sekarang aku pakai dd cream ! PALING aku berkenan sangat dengan NIEVE DD CUSHION ni sebab dia membaiki fine lines & wrinkles aku ! Yawww...muka aku takde jerawat tapi wrinkles ade sebab faktor keturunan ! Pakai NIEVE DD Cushion ni bukan setakat cantik kan muka tapi membantu membaiki kulit tau siap ade SPF untuk menghalang UV lagi tu. So takde la aku risau sangat sebab almaklum tenghari kan lari amik anak. Boleh nampak lain la muka bila pakai DD Cuchion NIEVE ni. 

Best DD Cushion In Malaysia okey!

Tanpa NIEVE DD CUSHION

Dengan NIEVE DD CUSHION

NIEVE DD CUSHION | Tak berapa nampak perbezaan? Memang la sebab dalam gambar lain kat luar baru nampak bukti nyer. Siapa yang dah tengok muka aku boleh la nampak perbezaan licin dan bersih nyer tu. Ntah macam mana nak cakap ntah tapi bila pakai muka rasa macam licin kemain sangat. Kalau pagi sampai petang (kalau tak solat okeh!) memang tak berminyak, tak melekit. 

Biasa CC Cream kalau kau sapu (terlap) muka memang akan keluar (bercop) kene tangan, kene tudung kat tepi-tepi tu tapi NIEVE DD CUSHION ni tak. Kalau sapu muka pun dia licin je. Paling mudah nak cuci jugak ni sebab NIEVE DD CUSHION mesra wuduk & HALAL ! Ha ade juga tanya halal ke tidak? Soalan yang bagus sebenar nyer ;) 


Buatan Malaysia dan HALAL !

NIEVE DD CUSHION | Kalau ikutkan mula-mula memang susah sangat nak pakai NIEVE DD CUSHION nih! Ha..ha..ha..bangsa tak reti sabar ni kemain payah nak dap-dap-dap- kan ke muka ! Sebab jenis pakai macam manja-manja gituww...dap..dapp..dapppp..alaaaa haiii..kekekeke~ tapi bila lama-lama dah power kau dap-dap-dap kan kemain laju rata je sendiri kat muka :) sebab tu aku dah pakai..dah biasa men-dap-dap, dah rasi baru boleh cerita dengan korang ! Alaaa mesti ade yang cakap "orang bayar boleh la cerita best-best jek!" Ehhh..silap derrr..yang ni bukan review berbayar okeh! Yang ni personal review (walaupun ade orang cakap bodoh nyer kauuuuuuuuu reviewkan fre-free jek!) Y_____Y sapa yang bodoh ntah.

Aku ni jenis kalau nak review tak kisah la berbayar ke tak as long benda tu aku cuba dan aku tahu benda tu elok untuk dikongsi ! Yuppp..aku jenis kalau nak review aku kene cuba dulu, try dulu seminggu dua baru boleh share. Aku tak nak share dosa berat sangat nak bawak ke "sana" nanti, sapa yang cakap bodoh tu TERIMA KASIH aku ucapkan ;) *matilahtetibaemo* kekekekeee~

So korang kalau nak cuba boleh saja ke :

IG - @nievebeautyconsultant
IG - @aikeshamsul

Ini tokey rajin sangat COD barang sebab dia TERPALING suka dap-dap-dap kan muka orang ! Ha..ha..ha...sejenis orang yang suka orang lain cantik Aike Shamsul ni ;) korang terjah-terjah la ade benda best kat IG dia ;) Oh ye dia jugaklah tokey kereta Starex yang aku sewa haritu! Ala lupa la tu..ha sapa nak sewa kereta around KL / NILAI / KLIA boleh terjah entry ni.

Monday, March 27, 2017

D.I.V.A


Big Diva & Lil Diva

Banyak nak sembang tapi malas nak taip, canne tu? Kekekeke..tu ha budak meragam sebab takde geng! Almaklum cikgu pinjam abang kakak dia 2 hari so takde orang dia nak buli lah..so boringlah dia, bila dah b oring macam-macam hal lah.

Gambar sabtu lepas nak pegi kenduri, pegi macam-macam tempat! Yang paling best tempat collect baucer hotel 2H1M bernilai RM500 dan dapat ikan fresh dari Laut China Selatan ! Ikan besarrrr..sepupu aku pegi mancing kat sana, so dia suruh datang amik. Suka betul aku ;)

Tak fikir lagi nak pegi hotel mana, lagipun baucer valid 6 bulan so tunggu hal rumah setel dulu! Macam-macam hal lah pasal rumah ni, S&P kene buat baru lah, surat offer loan kene betulkan lah..sakit jiwa aku tapi aku tetap kene bertabah. Anggap benda ni dugaan kecil aku untuk dapatkan rumah anak-anak. Ye rumah anak-anak. Korang doakan ye, moga hari ni selesai semua dokumentation & SnP baru tu. Lpeas tu just tinggal surat & kunci je.


Tuesday, March 21, 2017

UNBOXING LAZADA SUPRISE BOX : Lazada Tipu Harga !?

LAZADA SUPRISE BOX !

Aku adalah antara beberapa blogger yang terima hadiah dari LAZADA MALAYSIA sempena Lazada nak sambut birthday yang ke-5 ! Pelik kan? Dia yang sambut birthday kita pulak yang dapat hadiah. He..he..he...TQ Lazada~ #muahciked

So aku antara yang dapat barang lain dari lain. Aku tengok blogger lain dapat makanan la, rice cooker la, handbeg la..ade sedikit jeles disitu..kekeke..tapi bila unboxing box sendiri terus rasa wahhhh..ni set dari Korea ni! MAHAL niiiii! Aku tau sebab aku pernah pakai duluuuuu! Lepas tu dah tak pakai sebab setiap satu barang ni mahal weeehhhh termasuk la CC Cream tu. Tu antara CC Cream terpaling favourite aku! Tekstur dia lembut wangi dan buat muka kau tak berminyak langsung. Serapan dia terus jadi macam kau tak pakai CC Cream pun.

PURE BEAUTY Skin Care Set

Terharu sekejap ! Like ehhh macam mana Lazada tau aku memang pernah pakai set ni?? Ehh..macam mana Lazada tau aku suka set ni?? Suprise giler sebab tak pernah jangka nak dapat set mahal macam nie. Kalau mampu pun beli asing-asing itu pun tak complete. Hu..hu..hu..TQ again Lazada ;)

Pure Beauty Skin Care Set

1. PURE BEAUTY Pink Pore Essence 30ml - RM 72.90
2. PURE BEAUTY Pink Pore Foam Cleanser 125ml - RM 39.90
3. PURE BEAUTY Pink Pore Toner 250ml - RM 39.90
4. PURE BEAUTY 1st Intense Treatment Essence 150ml - RM 119.90

PURE BEAUTY - CC CREAM

5. PURE BEAUTY CC Cream SPF30 PA++ Natural 40ml - RM 49.90

 
6. PURE BEAUTY Pink Skin So Fresh Essence Water 200ml - RM 39.90
7. PURE BEAUTY So Light Dewy Lotion 50ml - RM 45.90
8. PURE BEAUTY So Glow Essence 30ml - RM 49.90

Grand Total untuk set ini ialah : RM 458.20 !

Kenapa Lazada kenapa?? Kenapa tipu akuuu..kenapa dalam e-mail cakap hadiah barangan dalam harga sehingga RM 400 tapi bila dah dapat hadiah dapat tahu harga dia lebih dari yang diberitahu ?? Terharu nih terharu~ Ha..ha..ha...aku dah cakap wehhh..set ni mahal tapi sangat elok untuk kulit kita orang Asia ! Tak caya korang pegi Watson tengok. Baca kat setiap kotak memang original from Korea dan memang dibuat di sana~ 

Tapi kalau korang nak set macam ni korang boleh beli kat LAZADA online sebab Lazada rajin buat sale! Serius kalau sale Lazada memang berbaloi-baloi lah beli set penjagaan muka macam ni! Murah dan jimat. SERIUS cakap lah, sale Lazada tak pernah mengecewakan. Sekarang Lazada dan Watson bekerjasama nak bagi baucer kalau korang beli produk ni. Wahh..dah la jimat ade pulak baucer code. Boleh terjah nanti okey~

Stiker Deko dari anak-anak untuk Lazada Malysia !

Korang nak tahu tak ? Sempena Lazada nak sambut birthday yang ke-5 ni, Lazada akan buat sale giler-giler dari 22hb hingga 24 Mar ni ! Korang bersiap sedia lah sebab dijangka sale luar jangkaan. Time ni korang boleh rembat PURE BEAUTY SKIN CARE set nih! Confirm murah dari biasa. Aku sendiri tak sabar nak tunggu sebab aku ade 2-3 barang memang nak rembat dari Lazada ni! Siap sediakan poket je lah..kekeke..

Aku suka beli kat Lazada sebab dia hantar barang sampai kat tangan kita sendiri ! Takde transit ke mail pusat tu tauuuu..syok ! Order hari ni, terus make payment esok terus dapat barang...best best best~ Boleh check it out barangan ni di : LAZADA MALAYSIA. 

5th Birthday Suprise : 22-24 Mar "Deal You Won't Believe!"
HAPPY 5th BIRTHDAY LAZADA !!


Friday, March 17, 2017

Lazada Birthday Blogger Contest

Lazada Birthday Blogger Contest

Happy Birthday Lazada!

HAPPY 5TH BIRTHDAY LAZADA! | Wowwweeee..Lazada buat contest untuk blogger ! Sempena birthday Lazada yang ke-5. Wehuuu..happy BESTday Lazada Malaysia~ Nak masuk contest ni senang jek, jawap soalan & senaraikan 3 barangan idaman korang je. Mudah giler. Ha? Macam mana nak join..ok ok..klik sini tau ! Jom kita pakat join beramai-ramai, untung-untung ade rezeki korang atau aku, sapa tahu kan ;) Ehemm..kalau ikut senarai lebih dari 3 tapi kita ikutlah syarat kene letak paling 3 yang di-IDAM-kan. But 1st kene bagitau apa yang terpaling  korang suka tentang Lazada Malaysia ni.

1. What do you love about Lazada Malaysia? Apa yang anda suka tentang Lazada Malaysia? 

- Paling suka?? TERpaling suka membeli belah dengan Lazada ni sebab senantiasa ade sale! Ha..ha..ha..sapa tak suka sale cepat bagitau aku! Aku paling suka sebab biase Lazada buat sale giler-giler, murah amat! Dan paling best Lazada ni servis penghantaran dia pantas. Hari ni kau shopping esok sampai dah kat lobby office! Wahhh siap call bagitau barang dah ade kat bawah datang la collect. Nampak tak? Tak perlu tunggu lamaaaaaa...paling best dah la sampai kat tapak tangan terus, kadang tu kos penghantaran pun tak perlu bayar!

- 2nd things aku suka pasal Lazada ni sebab nak shopping semua benda ada! Heh dari sekecik benda pelekat sampai sebesar almari ade tauuuuu..pendek kata mak ayah je takde jual..kekekeke..sempoi wehhh..tak payah berpanas tak perlu berhujan nak shopping dah. Tak payah nak nak bersusah bersiap, naik kereta nak kene cari parking bagai nak pegi mall. Kau sebut je nak barang apa semua ada!! Klik klik hujung jari je dah la tu semua keterangan barangan akan diterangkan dalam setiap gambar rajah! Mudah, jelas, simple jerr..

- 3rd things aku suka ialah cara pembayaran yang senang. Guna lah debit ke, cash on delivery semua ade! 

- 4rd things cara pembelian semudah abcd jerrr...taip kat search apa korang nak cari atau nak mudah korang boleh pilih kategori je semua dah disiapkan list dalam tu, klik kat gambar, baca, masuk basket dan make payment! Esok tunggu dah sampai! Senang kannnnnnn...yeayy~

- 5th kalau barang rosak nak return pun mudah! Semua dihujung jari jerr...best best best~

2. Top three Product picks from Lazada Malaysia (your three favorite products). Tiga BARANGAN IDAMAN dari Produk dari Lazada Malaysia (tiga produk kegemaran anda)

Hah yang ni terpaling semangat nak list kan! Ha..ha..ha..kemain gigih nak senaraikannn..kalau boleh nak letak 10 tapi apakan daya nak 3 je kan. So nahhh..yang tetap dan sentiasa menjadi pilihan aku ialah KATIL, KATIL & SOFA. Dari entry lepas kot asyik la katil, katil, katil..ha..ha..ha..penting woih katil untuk orang tak berkatil nie. So, dah tentu no.1 yang TERpaling diidamkan ialah KATIL! 

1. ARDEN DIVAN BEDROOM SET

Arden Divan Bedroom Set

Arden Divan Bedroom Set

Yawww..terus idam set bilik tidur kauuuu..ehemm nak masuk rumah baru (rumah pun tak nampak bayang lagi tapi dah naik ke tingkat 17 dah..insya Allah tahun depan dapat kunci.) nak masuk rumah baru nak set bilik tidur baru uuuu..nak fefeling pengantin sangat. Tengok kemain mengidam kauuu izwa. Ha..ha..ha... ye la wehhh..bape lama dah tidur bawah je nih. Nak pulak la yang empuk.


2. I HOME 536 MARTINI DIVAN QUEEN BED

I HOME 536 MARTINI DIVAN QUEEN BED

I HOME 536 MARTINI DIVAN QUEEN BED

No.2 pun tetap lah katil! Untuk anak-anak la pulak. Wahhhh best nyerrr kalau dapat sorang satu katil queen! Heaven okehhhh~ Oh yeee..tema bakal rumah kami ialah moden dan minimal. Warna pilihan dah tentu hitam/putih atau putih grey jek. Wahh kau kemain impian. Korang jangan lupa aminkan tau~

 3. KATES 1+2+3 SOFA SET
Kates 1+2+3 Sofa Set

Kates 1+2+3 Sofa Set

Untuk set ruang tamu dah tentulah nak sofa bewarna selamat! Hitam nampak mewah, esklusif dan senang nak jaga. Cantik kan? Ni la LAZADA MALAYSIA asyik goda aku dengan barang cantik jek. Jenuh nak selak dari page ke page lain sampai leka la.


3. How do you think Lazada Malaysia can improve? Apa Yang Boleh Dipertingkatkan Lagi LAZADA MALAYSIA?

Hmmm..hmmm..apa ye? Oh ye..barangan yang tiada dalam stok perlu di-highlightkan! Sebab bila kita dah klik nak make payment baru tahu ooooo barang ni kene tunggu lagi 2 minggu baru ade stok..sobs! Hilang kejap keterujaan. Kalau ade tanda/pemberitahuan dihighlightkan kita takde la sibuk-sibuk nak klik kat gambar barang tu betul tak? 

Selain dari tu, ruangan komen lah. Ruangan komen perlu diperkemaskan, dipercantikkan nampak macam ruangan sendiri. Paham ke ni? Ini komen diletak dalam 1 page yang sama kene scroll down tengok dia macam bersambung dengan segala disription barang tuh sendiri. Atleast kalau kotak komen di warnakan dengan warna lain boleh nampak perbezaan kot. Senang orang nak baca.

Kenapa komen lebih pasal ruangan komen ni?? Aku la kan, kalau nak beli satu-satu barang tu aku akan baca komen terlebih dahulu! Kalau semua komen nampak ok cantik bintang pun banyak baru aku beli. Kalau tengok komen takat satu dua je aku akan hold dulu la beli.

4. What is your birthday wish to Lazada Malaysia? Apakah ucapan selamat hari lahir anda untuk Lazada Malaysia?

Seperti manusia lain aku akan ucapkan TAHNIAH buat LAZADA MALAYSIA kerana berjaya mengharungi 5 tahun pertama dan menjadi terkenal dalam usaha 5 tahun ini. SELAMAT HARI LAHIR KE-5 yang bakal menjelma buat LAZADA MALAYSIA! Aku akan doakan semoga LAZADA MALAYSIA terus berjaya dan menjadi penanda aras bahawa semua kemahuan dapat dituruti bersama harga yang sangat menjangkau luar fikiran orang. Moga LAZADA MALAYSIA berada di nombor 1 pencarian disetiap orang. Fikir shopping fikir LAZADA! Wahhh gitu~

So korang yang naik join sempat lagi ni sebab tarikh tamat Lazada Contest pada 23.03.2017 tau! Klik sini kalau nak join. Cepat cari idea so kita boleh menang bersama-sama ;) Dah buat entry jangan lupa e-mail ke Lazada : contest@lazada.com.my

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2014 Reserved to Nurul Izwa
Design with ♥ by Cik Kumbang