thumbnail

Thursday, February 16, 2017

Betul Cakap Kak Zakie!


Komen dari Kak Zakie Purvit

Ye kak betul sangat cakap akak nie! Saya dah cuba dan dah berjaya pun buat dia tak nangis bila bangun pagi! Dah 2 hari ni tak mengamuk pun! Boleh mandi sambil nyanyi-nyanyi tapi muncul masalah lain pada saya..huwaaaa...eh pada yang tak tahu pasal ape ni boleh rujuk entry kelmarin. 

Kak Zakie, saya dah cuba hadam komen akak dan ye saya akui Syakirah mengamuk sebab disuruh bangun seawal pagi, mengamuk tak puas tido sedangkan dia baru 3 tahun. Dah la bangun pagi pastu kene mandi pulak :( tapi apa boleh buat ini adalah rutin orang hidup di bandar semua nak kene kejar huhuhuuu...taska sekolah dia orang semua kat office jadi semua terpaksa berangkut sekali dari dia orang baby.

Dan kami dah ambil pendekatan lain, kami pujuk dia tidur awal (biasa tidur pukul 10 malam) jadi 2 hari ni kami ajak tidur pukul 9 malam. Alhamdulillah bangun pagi sambil golek-golek dan TERPAKSA ber-sweet time pulak dengan dia borak-borak sementara nak amik mood dia bangun mandi! Padahal dalam hati ni dah stress ni mata tak lepas tengok jam..ha..ha..ha..KL kan lambat je keluar walaupun 5 minit jem dia amik kauuu setengah jam baru lepas.

Dan, jadi masalah besar kami ialah bila nak tidurkan dia semua orang kene baring sama! Layan borak pastu tidur..masalah nyer KAMI PUN TERTIDUR SAMA!! Ha..ha..ha..abis kain baju dalam washing machine tu sapa nak sidai? Kain yang nak dilipat sapa nak buat? Pinggan mangkuk kat dapur sapa nak kemas lepas kering..huwaa..stress nyer sedar-sedar pukul 5 pagi! Ha..ha..ha..dah 2 malam ni acanne kerja rumah laiiinnn..huwaaa...

Biasa Eady la akan tersedar pukul 12 malam, so dia lah sidai kain sebab tak nak kain bau kepam, cuma melipat memang kadang terbiar menimbun..huhuuu...satu masalah besar dah selesai, masalah kecik tu nanti kita fikir lain ;)

Lepas mandi mesti nak kene makan dulu!

Kene sabar banyak heh dengan budak manja lain macam nie. Lain sikit perangai dia sebab dia tau dia last! Grrrr~ Al-fatihah pun dah pandai baca walaupun tunggang langgang, alif ba ta pun dah laju, nama-nama nabi pun dah siap nyanyi-nyanyi. Alhamdulillah overall sihat budak ni ;)

19 comments:

Radhiah Izzati said...

kalau zati kan, Mak mertua ajar. sebelum tidur remind kat diorang supaya besok pagi bnagun awal. jangan nangis. Kita nak masuk syurga kan?

hihi.. ni la yg zati buat.. menjadi jugak.. huhu

Kakzakie Purvit said...

Hihi... tengok tu bila tidurnya puas makan pun senyum-senyum
Kita pun senang hati. Bagus biar dia makan dulu bagi kenyang.

Adik ni bukan nakal pun - manja aje kan dik kan:)
Adik budak cerdik:)

Lynda Che Lah said...

samalah kak.
kena bangun pukul 5 tp Qoid kena bangun awal pukul 6.
Kat sini pun kena gerak sebelum 6.30 pg.
lambat seminit ko dokla mengamuk atas jalan marah kete depan lembab.
masalahnya, bila tidurkan QOid pukul 9 malam, dgn kita sekali.
Baju tak berlipat, pinggan pakej kuali periuk sekali kadang dok dalam sinki tinggal kering.
Celik mata pukul 2, ko ingat i nak sidai baju pukul 2 pagi.
Memang idokla kak.
Tapi Qoid bangun pagi segar siap nyanyi.
Acaner kak tu..ahhahaha

Nieyl said...

amboi....adik puas tidur..hati pun ceria je ya...
Alhamdulillah..berkat kesabaran seorang mama...:)

Kakcik Nur said...

Anak bongsu, begitulah... manjanya kadagkala bukan kita beri tapi dia yang minta. Dan kita pun sebab rasa dia tetap 'baby', tak sedar manja itu terus kita beri...

Bagaimanapun, perlahan-lahan dia akan pandai membawa diri, kita pula yang rasa kehilangan nanti...

Shahida Dzulkafli said...

Setuju sangat.. memang kena tidurkan awal baru dia akan okay..

Fiza Rahman said...

Budak kalau tidur lewat memang buat perangai bila bangun pagi.

eima said...

saja la tu .. nk buli mama kot ....

sabar2 byk2 .. bdk cerdik mmg mcm tu ... tu tandanya akalnye lebih tu ....

Falsya said...

hamboiii dik mok..makan penuh dengan penghayatan..Akakkkkk!!!!, kite skang tgh menghadapi semua tuh...sooo i feel u..rase mcm nak bertukar jadik raksasa gorgon kadang part nak mandi tuh..tp xleh nak buat gitu sbb lagi spoil mood dieorg yg mmg dh spoiled sbb kene bgn pagi plus mandi..

Tp lepas pakai baju, die okayh dh..belum lagi cite depan taska.skang nie mcm dh meraung sebab kite saiko die dh berhari2 n berzikir kat tinge die dr floor parking opif hasben kite, smp la ke floor nursery...hahahahahha..

el said...

hahah x leh bla..mak2 ni kan duk bising2..penat2..stress2
sampai ofis rindu anak2..hahahah semua pun cam tu gak wei

adik enjoy ur skul time ok

Noor Azlan said...

Memang budak 3 tahun kuat meragam ke? Anak saya pun sama...huhu

Seorang Syed said...

Duduk di KL memang stress. kalau boleh taknak rasanya duk kl ni. sabar jelah layan anak ya hehe btw saya singgah dan follow sini ya kak. jemput melawat blog saya jika berkelapangan :)

y i e n said...

Anak kite alhamdulillah dedua jenis malam tido awal, pagi sblm pukul 8 dah bangun sendiri n terus dorang ajak nak mandi sbb dah biasakan dari kecik.. Weekend pon sama *pdn muka maknya* hehe~

aizamia 3 said...

Alhamdulillah.. percubaan menjadi dan kena biasakan lah.. cuma masalah pada kita pulak kan.. huhuhu..

Akak pulak setakat ni, en. Hb yang bantu waktu pagi sebab beliau pergi kerja lambat. Jadi rutin waktu pagi terletak di bahu beliau dan dak Kakak untuk siapkan dak Nuha. Alhamdulillah agak mudah, balik kerja turn akak pulak uruskan dorang.

Khir Khalid said...

Prnah juga berlaku kat saya.. teman tidurkan anak, lepas tu habis tertidur sekali. Terbangun pukul 4 pagi cerah je mata.. tak tau nak buat apa hahaa :D

Kira Sakura said...

hahahahaha bab tertidur tu sama. sedar2 terus rasa lagi nak marah sebab kerja2 rumah terbekanglai. kihkihkih

adat orang ada anak kecik kata org huuuu. tapi memang betol sian kt dia kena bgun awal pagi pastu terus mandi pulak. double prob bagi dorang hukkkk

Norhayati Mohd Isa said...

Anak2 mcm tu lah idzwa..
Lain2 perangainya..
Mak pak yg keba byk sabar..

Hihihi mak pak LENA sekali tu yg masalah baru..

IK Tia said...

dah nampak sikit-sikit ujiannya ni.😭

LYAfrina said...

alhamdulillah...
fasya pon camni dlu..tdo lewat..pg mulalah tantrum.. lps start tdo awal..bgun pagi cun jer.. ceria je..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2014 Reserved to Nurul Izwa
Design with ♥ by Cik Kumbang