thumbnail

Friday, March 30, 2018

ALHAMDULILLAH


Kita bersua kembali. Fuh..susah nyer nak dapatkan "feel" menulis macam dulu-dulu. Banyak benda nak kene buat lately ni, more important nak sihatkan badan dulu fokus aku buat masa ni. Nak sihat untuk anak-anak sebab macam terabai giler dia orang tu bila aku tak sihat.

29.03.2018 alhamdulillah dah makin sihat sangat.

Setakat ni alhamdulillah aku dah lebih sihat dan cergas balik sejak makan ubat mahal yang doktor pakar bagi. Dah tak melepet teruk macam haritu, dah takde episod keluar masuk wad tengah-tengah malam! Takde dah episod tak boleh makan, habis dah episod kalau makan akan keluar balik sampai kurus cengkung giler. Berat drop teruk tu yang buat badan aku letih teruk dan takde tenaga langsung sejak setahun lepas. Lebih tepat bermula pada 26.05.2017 aku start sakit teruk yang ke Red Zone Hospital Ampang tu. Sebelum tu muncul simptom keletihan teruk, tak boleh makan apa-apa, takde tenaga, tak boleh jalan walaupun 3 tapak last-last muncul edema yang buat aku terpaksa ke Emergency Hospital Ampang tuh. Tepat setahun aku tak sihat sampai ade orang cakap aku ni kene buatan orang lah, ade orang "hantar" lah..

So SYUKUR ALHAMDULILLAH aku dah menghampiri ke keadaan yang sihat. Aku dah boleh buat macam-macam kerja, aku dah boleh handle anak-anak balik. Aku dah boleh masak dah, aku dah boleh makan. Ehhh..macam-macam la dah boleh balik semula. He..he..he..

The Brs Band (IG : the_brs_band) follow tau IG dia orang ;)

Ohhh..bercakap pasal anak-anak ni, aku sekarang tengah busy ikut Syahmi ke mana-mana lokasi untuk rakaman Hadith Open Mic Jr. untuk saluran Astro Oasis. Band Syahmi diambil sebagai icon Hadith Open Mic Jr. so minggu ni minggu ke-2 rakaman tu kat Masjid di Ampang. Last week kat Bangi. Nasib baik keadaan aku dah okey sangat, kalau tak semua event semua majlis semua aktiviti aku tak terlibat..tak keluar rumah pun! Hari sukan Sufiya haritu pun aku tak pergi, meeting PIBG pun aku tak pegi, mana-mana kenduri pun aku tak pegi sebab aku takde tenaga langsung.

Sufiya & Syakirah macam biasa la ade hari baik main sama-sama, ade hari berperang siap tarik rambut. Ha..tukang tarik dan mendebik sapa lagi kalau tak si Syakirah tuh! Sufiya tak berani buat adik..hihihi..anak-anak sihat alhamdulillah takde masalah cuma terabai sikit masa aku sakit tu.

Sekarang supermama dah kembali beraksi. *tunjuk lengan sado* ha..ha..ha...


Perkara ke-3 untuk aku bersyukur ALHAMDULILLAH sangat, rumah kami dah siap awal dari jangkaan yang diberikan sampai kita orang tak sempat nak kumpul duit..huwaaaa..ha..ha..ha.. 

Semalam 29.03.2018 aku pegi amik kunci dan dah tengok rumah. Rasa macam kembang hati walaupun orang kata lewat untuk memiliki seketul rumah untuk berteduh. Alhamdulillah, bagi aku ini je lah yang mampu aku sediakan untuk anak-anak atleast kalau jadi apa-apa kat aku dia orang ade tempat berteduh. Biarlah orang kata jem teruk la, jauh la, rumah politik la, rumah tinggi la..lantak aku tak peduli sebab kalau dengar cakap orang jer tak jadi benda. Stress lagi ade lah!

Gambar rumah takde lagi sebab semalam dah malam, tengoklah esok-esok nak pegi tengok lagi. Almaklum orang tengah excited (bukan aku..hihihii...) tengok rumah pun boleh sengih sorang-sorang (bukan aku jugak..hihihihiii..) berangan kemain..sapa lagi kalau bukan Eady. Aku biase-biase je nak kata excited sangat pun tak sebab sakit jiwa nak pikir duit, nak pikir pindah, nak pikir cari kotak, cari box, nak pikir packing barang, nak pikir benda-benda remeh lagi. Jadi perempuan kan 1001 benda nak kene fikir. Ha..ha..ha..overthinking okeh aku ni!

Apa pun di hari jumaat mulia ni aku nak bersyukur sangat sebab aku dah dapat "hidup" aku semula. Aku dah sihat walaupun kene makan ubat hari-hari aku tak kisah, aku tetap bersyukur. Rupanya dalam diam ramai juga yang amik berat pasal aku. Yang dalam diam pun tiba-tiba boleh tegur tanya aku dah okey ke tidak. Terharu okey sebab selama ni aku rasa aku ni tak ramai kawan, aku ni tak ramai orang peduli sebab aku sibuk dengan dunia aku je. Aku jenis tak kisahkan orang. Aku selalu buat hal aku je..hu..hu..hu..tapi bila macam ni aku rasa macam dihargai sangat. TERHARU~ Terima kasih korang.

Wednesday, March 14, 2018

Pengalaman Angioplasty


Warded 6-8hb Mac lepas di Hosp Serdang.

Haiiii..timbul tenggelam timbul tenggelam aku ni. Hihihihi~ ampunkanlah aku korang sebab lately ni aku fokus pada diri dan kesihatan aku je. Macam yang korang tahu sebelum-sebelum ni kan aku banyak pegi appointment hospitallah keluar masuk wadlah sekarang alhamdulillah hampir selesai semua benda walaupun ade lagi appointment susulan lain tapi sekurang-kurangnya aku dah diconfirmkan sakit ape dan dah on ubat nyer pun :) (sementara nak confirm tu la banyak sangat ujian).

Ohye, sekarang aku continue appointment kat Hospital Serdang dah tak pegi Hospital Ampang, sebab kat sini ada pakar kardio berbanding kat ampang. Lepas-lepas ni aku akan ke sini, sobs..jauh okey perjalanan ke Serdang berbanding ke Ampang.

gambar ihsan google

So, pada 06hb Mac lepas aku warded untuk buat Prosedur Angioplasty untuk Right Heart Study (korang kalau rajin sila google/youtube sendiri je, aku tak nak terangkan..malas). Masuk wad 6hb, prosedur dibuat pada 7hb. Jadi pada 6hb malam aku dah start puasa, tunggu punya tunggu hampir 20 jam aku puasa sebab turn aku last sekali. Terseksa kehausan kering tekak giler-giler tapi apa boleh buat tahan je la. Tidur bangun tidur bangun pukul 7.00 malam 7hb baru aku dapat masuk lab buat Angioplasty tu. Fuuuhhh~

Tapi..hah ade tapi lagi tu cabaran nak buat Angioplasty adalah sangat mencabar kat aku! Aku tak tahulah dugaan apa Allah SWT nak bagi lagi waktu tu tapi aku hanya boleh bersabar je. Okey kita start dengan dugaan :
  1. Puasa hampir 24 jam
  2. Dah sampai turn, dah masuk lab tepat pukul 7 malam doktor cari line kat pangkal paha tak jumpa sebab aku ade urat terlalu halus. Dekat 30 minit doktor menggodek mencari cucuk sana sini (ade 7 lubang kalau aku kira) akhirnya pada azan maghrib baru line dapat masuk.
  3. Bila wire dah masuk, doktor dah start prosedur darah pula mula jadi cloud (berjeli-jeli) dan tak boleh digunakan untuk ujian. Berkali-kali jadi cloud.
  4. Nak jadi cerita sambungan aku tak tahulah apa istilah dia tapi macam batang rod masuk wayar tu asyiklah patah sampai berkali-kali doktor terpaksa tukar batang tu.
  5. Keluar masuk wayar ambil darah dari jantung kanan berkali-kali juga terjadi darah cloud tak boleh diguna pakai membuatkan prosedur jadi lama dari biasa.
  6. Bila dah ada darah yang elok, mesin darah dalam lab pulak rosak!! Masya Allah dugaan apakah ini?
  7. Nurse terpaksa call vendor, masa ni doktor & nurse lain dah takde sebab pegi solat kejar maghrib dan aku terlentang sorang-sorang atas katil dengan ada mesin atas muka aku.
  8. Tunggu punya tunggu dah pukul 9 lebih, vendor pun tak dapat datang last-last doktor cakap darah yang ada kita hantar lab biasa. If darah okey alhamdulillah if tak okey kene buat prosedur ni sekali lagi lain kali. Kau ghase? Hihihihiiii....
  9. Masuk wad semula (10 malam) nurse tak nak bancuhkan milo padahal aku dah puasa hampir 24 jam just nak air manis je, dengan aku langsung takde air kecuali air masak tekak nak air manis lapar lagi. Rezeki aku pukul 11 malam ade staff lelaki belikan milo tin, agaknya dia terdengar aku minta. Aku still hutang dengan dia sebab masa aku check out dia dah habis shift.
gambar ihsan google

Kebiasaannya prosedur ni mudah dan ringkas tak sampai sejam tapi entah apa dugaan aku sampai 2 jam lebih. Bertabah je lah aku dengan tekak kering macam padang pasir.  Korang jangan takut pulak kalau lepas-lepas ni sapa-sapa nak kene buat, ni dugaan aku je. Tak sakit pun sebab ada bius, buat dalam keadaan sedar & kita boleh tengok skrin tu sekali sekala je boleh rasa ade benda dalam jantung kita buat jantung berdegup laju-laju dalam 2-3 saat. Cuma lepas bius hilang rasa sengal lebih kat kaki almaklum kene tebukkan.

Selesai dia orang bersihkan aku, aku diletakkan kat wad pemulihan diluar lab & diberitahu kene baring dan tak boleh bergerak selama 6 jam! Urat kat pangkal paha tu urat besar (arteri) so nak elakkan berlakunya pendarahan semula memang tak dibenarkan bergerak. 

Masa di wad pemulihan ni lah Doktor Pakar datang terangkan satu per satu. Sobs~ time ni rasa alone sangat-sangat. Memang alone pun sebab takde siapa teman, aku tak bagi Eady datang sebab dia sibuk uruskan anak sekolah lagi pun aku tak nak dia terkejar-kejar kang apa-apa jadi lagi susah.

Doktor terangkan kes aku ni unik, rare & kronik (unik & rare sebab kebiasaannya "sakit" ni dapat dari genetik / masa kelahiran / excident  tapi aku ni dalam kategori unknown macam mana aku boleh dapat(!) sebab tu terpaksa buat Right Heart Study). Doktor cakap tak boleh baik tapi boleh dikawal dengan makan ubat ikut waktu, tukar life stail, kurangkan stress dan jangan berpenat sangat. Tu je.

Lepas doktor dah terangkan, nurse datang hulur tisu sambil sengih-sengih terspontan aku cakap "nak buat apa??" Dia cakap "lap air mata.." sambil senyum dan berlalu pergi. Aku apa lagi terus pecah empangan air mata teresak-esak sorang-sorang. Lama juga aku nak ambil masa untuk terima dan hadam, tapi aku okey dah sekarang :)

Alhamdulillah setakat ni dah hampir seminggu on ubat nampak banyak dah perubahan pada diri aku. Kesan ubat mahal kau! Doktor juga cakap dia bukan tuhan nak sahkan tak boleh baik langsung atleast kita usaha dan doa. Semua penyakit ada ubatnya kecuali mati. Sekarang duduk rumah, doktor bagi MC sampai 19hb ni, so keje aku kat rumah tido bangun tido bangun tak buat ape. Nak makan pun malas.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2014 Reserved to Nurul Izwa
Design with ♥ by Cik Kumbang